colofon

Jakop Ahlbom

Jakop Ahlbom (Zweden, 1971) kwam begin jaren negentig naar Nederland, waar hij de Mime Opleiding in Amsterdam volgde. In 1998 ontving hij de Top Naeffprijs voor de meest veelbelovende student. De jury omschreef hem als een gretig, markant en uitbundig talent.

Na zijn opleiding werkte Jakop met diverse en uitgesproken makers als Karina Holla, Roy Peters, Alex d’Electrique, De Daders, Nieuw West, De Groep van Steen, de PeerGrouP/ZappSnacks, Orkater, het ro theater (als choreograaf) en Unieke Zaken (als regisseur). In 2000 maakte hij bij hetveemtheater de werkplaatsproductie Stella Maris.

Vanaf dat moment werkt hij onder zijn eigen naam aan een eigen en eigenzinnig oeuvre: Stella Maris (2000), Nur zur Erinnerung (2002), Lost (2004) en Vielfalt, dat vanaf 2006 in binnen- en buitenland speelt, De Architect (2008), Innenschau (2010) en Dracula (verwacht 2011). Hij smeedt zijn stijl met elementen uit de mime, het toneel, de dans, het illusionisme en komt zo tot zijn unieke theatertaal.

Met ingang van januari 2009 is Jakop Ahlbom opgenomen in de vierjarige subsidieregeling voor podiumkunstinstellingen van het Nederlands Fonds voor Podiumkunsten+. Hij zal zijn onderscheidende positie in het Nederlandse theaterlandschap verder versterken, zijn oeuvre uitbreiden, de stap zetten naar de grote zaal en een vast gezelschap om zich heen ontwikkelen. De meerjarensubsidie biedt hem daarnaast de mogelijkheid al zijn producties internationaal te hernemen.