ICK.

Arno Schuitemaker en Florentina Holzinger, beiden gastkunstenaars bij ICK, presenteren Together_till the end en Attitude No 1 feat. balanxinebaby.

Holzinger | Schuitemaker.

Arno Schuitemaker - Together_till the end

Almaar doorgaande bewegingen, ronddraaiende bovenlijven en vliegensvlugge armen: de twee dansers zijn onvermoeibaar en nauw met elkaar verbonden. In Together_till the end dalen ze zo diep de beweging in dat je als toeschouwer hun lichamelijkheid zelf voelt. Een zinderend duet waarin de verbeelding samenvalt met de ervaring.

Foto Together_till the end © Wim Selles
Foto Together_till the end © Wim Selles

Florentina Holzinger

Attitude No 1 feat. balanxinebaby

You can’t just rely on that body-ody-ody (hot bod). RuPaul)

Florentina Holzingers werk draait steeds om de representatie van vrouwen en machtsrelaties. Het kan gezien worden als een poging om een ruimte te creëren waarin uitdrukking gegeven kan worden aan het volledige potentieel van het vrouw-zijn en de vrouwelijke lichamelijkheid. In Attitude No1 feat. balanxinebaby gaat Florentina te werk als bij een BBC World aflevering: eerst komen alle wereldproblemen aan bod, waarna de planeet door middel van dans gered zal worden.

Attitude No 1 feat. balanxinebaby streeft naar het openen van een ruimte om kwesties als fysieke vervreemding en individuele identiteit in relatie tot schoonheid te verkennen. Attitude No1 feat. balanxinebaby is een informele meditatie op ideeën van het dualisme: het vermogen vs onbekwaamheid, banaal vs subliem, gewoon vs buitengewoon, kunstmatig vs authentiek, vrije tijd vs arbeid. Attitude No1 feat. balanxinebaby is een fysiek onderzoek naar het lichaam van een getrainde ballerina.

In haar laatste choreografisch werk, ging Florentina’s focus meer en meer in de richting van vragen die te maken hebben met vrouwelijkheid of ‘vrouwelijke dans of performance’ en de positie die de vrouwelijke kunstenaar inneemt tijdens het creatieproces. Dit resulteert nu in een performance gericht op een specifiek type lichaam (de ballerina) dat wordt uitgenodigd actief deel te nemen aan het proces.

Hoe veranderen we iets normaals in iets abnormaals en waarom? Doet het fysieke er toe? Hoe belangrijk zijn fysieke mogelijkheden om dans te maken? Wat is performance onder specifieke omstandigheden? En hoe redt deze dans de planeet?

RuPaul: When you’re a drag queen, you gotta be able to beat that face (flawlessly apply your makeup), sissy that walk (walk like a lady) and lip sync for your life (mime a song in a dramatic fashion).

Choreografie Florentina Holzinger Dans Lenneke Vos Muziek Stefan Schneider Productie ICKamsterdam

Pers

Nog geen artikelen.

Foto Attitude No 1 feat. balanxinebaby © Josefin Arnell.

Arno Schuitemaker studeerde af in de Luchtvaart- en Ruimtevaarttechniek voordat hij op zijn vijfentwintigste besloot een professionele dansopleiding te gaan volgen. In zijn voorstellingen laat hij unieke relaties tussen de performers en het publiek ontstaan die zijn werk even verfrissend als diepgaand maken. In heel Europa wordt zijn werk lovend door publiek en pers ontvangen.

Florentina Holzinger (Oostenrijk, 1986) studeerde choreografie aan de School voor Nieuwe Dans Ontwikkeling (SNDO), Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten (AHK). Zij ontving het danceWEB Scholarship in 2008 en in 2011 op ImPulsTanz in Wenen. Haar Diploma solowerk “Silk” werd bekroond met de Prix Jardin d’Europe tijdens het lmPulsTanz Festival 2012. Haar samenwerking met Vincent Riebeek resulteerde in een trilogie van stukken – “Kein Applaus für Scheisse”, “Spirit” en “Wellness” – dat te zien is op verschillende internationale festivals. Holzinger presenteerde haar laatste solowerk ‘Recovery’ in het najaar van 2015. De Trilogy met Vincent werd voortgezet door het maken van hun nieuwste werk ‘Schönheitsabend – Tänze des Lasters, des Grauens und der Extase”. Florentina is coauteur en vertolker van de Webseries ‘Body and Freedom’, schot op Berliner Festspiele, die vanaf de zomer van 2016 online beschikbaar zal zijn voor kijkers over de hele wereld. Momenteel is Florentina artist in residence bij het International Choreografisch Kunstcentrum, ICKamsterdam.

speellijst

Voor alle publiciteit en het publiciteitsmateriaal  kunt u terecht bij ICKamsterdam – Ruben Theunissen: +31 (0)20 616 72 40, ruben@ickamsterdam.nl