Marjolijn van Heemstra.

Zohre, een Afghaans Nederlandse soap.

In november 2015 belt de Afghaanse vluchtelinge Zohre Norouzi aan bij theatermaker Marjolijn van Heemstra met de vraag of ze mag blijven slapen.
Na wat getwijfel gaat de deur open en wordt er een deken op de bank gelegd. Er is een gezamenlijk ontbijt, er is ongemak en stilte en dan langzaam maar zeker is er steeds meer.

In Zohre, een Afghaans-Nederlandse soap doen Zohre en Marjolijn verslag van het jaar dat voorbijging sinds Zohre voor het eerst bij Marjolijn op de bank sliep. Een jaar vol goede bedoelingen, onhandige pogingen, wederzijdse verwachtingen en verdenkingen. Een jaar vol telefoontjes met onwillige instanties en nachtelijke gesprekken over eenzaamheid en gemis op het dak van Zohre’s flat in Alphen aan den Rijn waar je nooit de sterren ziet. Een openhartige voorstelling over kleine levens in het licht van gigantische problemen met als leidraad een verdwenen Afghaanse soap.

© Michiel Cotterink

Zohre, een Afghaans-Nederlandse soap is een journalistiek theaterproject over de vluchtelingencrisis en de moeizame integratie van nieuwkomers in Nederland. Waarom is het zo moeilijk om hier een nieuw leven op te bouwen? Waar gaat het mis? En hoe help je een vluchteling nou eigenlijk echt?

Over Operatie Zohre
In de aanloop naar de voorstelling gaat Operatie Zohre van start. Een verdiepingsprogramma waarin wordt onderzocht hoe vluchtelingen een plek kunnen krijgen in onze maatschappij. Zohre duikt in de bureaucratische kantoorwereld van de instanties die haar het leven moeilijk maken, zoals de gemeente en de Belastingdienst. Operatie Zohre is te volgen op facebook.com/operatiezohre.

© Michiel Cotterink
Datum Plaats Locatie
Speellijst: Zohre, een Afghaans Nederlandse soap
do 20 april 2017 Den Haag Theater aan het Spui
Tijd: 20:15. Try-out
vr 21 april 2017 Den Haag Theater aan het Spui
Tijd: 20:15. Try-out
za 22 april 2017 Den Haag Theater aan het Spui
Tijd: 20:30. Première
wo 26 april 2017 Deventer Theater Bouwkunde
Tijd: 20:30.
vr 28 april 2017 Apeldoorn Theater Orpheus
Tijd: 20:00.
 Klik voor de hele speellijst

Over Marjolijn
Marjolijn van Heemstra is schrijver en theatermaker. Eerder stond zij op het podium met o.a. de voorstellingen Jeremia en Als ik de liefde niet heb. In Trouw schrijft zij een wekelijkse column over het moderne leven van kersverse ouders. In mei wordt haar nieuwste roman En we noemen hem uitgebracht bij Das Mag Uitgevers.

Over Zohre
Zohre Norouzi is vier jaar geleden uit Afghanistan gevlucht. Sindsdien heeft ze o.a. zelfstandig Nederlands geleerd, haar rijbewijs gehaald, stage gelopen bij de politie en een woning in Alphen aan de Rijn gevonden. Zohre doet nu Volwassenonderwijs VMBO en begint na de zomer aan een opleiding tot laborant. Daarnaast werkt ze parttime bij KFC.