Wart Kamps.

De Goede Richard III is de eerste solovoorstelling van Wart Kamps waarin hij op geheel eigen wijze Shakespeares’ universum binnentreedt, soms lichtvoetig, soms emotioneel, soms humoristisch, en dan weer serieus.

De Goede Richard III.

Duizenden acteurs van over de hele wereld kropen al in zijn misvormde huid. De ene met een wijnvlek, de ander met een houten poot, maar altijd ontvouwt het verhaal van Shakespeare zich op precies dezelfde manier: Richard de kreupele psychopaat vermoordt zijn complete familie om valselijk de troon van Engeland te bestijgen en jammerend om een paard wordt hij gedood op het slagveld. Om vervolgens als een mismaakte en moordzuchtige tiran de geschiedenis in te gaan…

Je wordt bedankt, Shakespeare. Voor een sterk staaltje karaktermoord. De nobele Koning Richard de Derde verdient eerherstel. En wel nu.

Fotografie © Robin Vogel

Een voorstelling over hoe geschiedenis fictie werd en fictie geschiedenis. Over hoe reputaties je blijven achtervolgen… tot lang na je dood. Wart Kamps speelt die smadelijke geschiedvervalsing weg uit de boeken en laat eindelijk de echte Richard zien. Zwaar getekend en gekwetst vecht deze zich vrij uit de vijfhonderd jaar oude leugen waarin hij zit opgesloten.

De Goede Richard III Fotografie © Robin Vogel

Geen voorstelling op dit moment.

Klik voor de hele speellijst

Pers

Klik op de quotes voor meer…

‘Veel humor, vlotte scènes en smakelijke verdachtmakingen.’ De Volkskrant
‘Ik heb leren leven met mijn lichaam’ NRC
‘Shakespeare zat fout met Richard III.’ Parool

Na de doorbraak van cabaretgroep Rooyackers, Kamps & Kamps was Wart o.a. te zien bij het Rotheater (Moord in de Kerststal, De Gelaarsde Poes). In 2015 won hij de Zilveren Krekel en in 2016 de John Kraaijkamp-Musical award voor ‘beste mannelijke hoofdrol in een grote musical’ voor zijn rol als Cyrano in De Zere Neus van Bergerac. Verder speelde hij op de Parade en is hij veelvuldig op tv te zien, waaronder in Van God Los (BNN, 2011) Mooiboys (VPRO, 2013) De kookmytheshow (VPRO, 2013) en Loenatik te Gek! (2014) en speelt hij Kapitein Bram in de sciencefiction komedie bij de VPRO Missie Aarde. Met De Goede Richard III brengt Wart Kamps nu zijn eerste eigen solovoorstelling.

Concept, tekst & spel: Wart Kamps |Regie: Bram Jansen |Vormgeving: Robin Vogel  Dramaturgie: Pol Eggermont |Script-advies: Lykele Muus |Kostuums: Esmee Thomassen |Poppenontwerp: Tamar Stalenhoef |Choreografie: Ryan Djojokarso |Geluidsontwerp: Jorg Schellekens |Techniek/ lichtontwerp: Julius Geleijnse |Foto: Joost de Haas  |Grafisch ontwerp: OVERHAUS |Producent: Alles voor de Kunsten / Wilma Kuite Met dank aan: Don Duyns, René M Broeders, Eveline Karelse, Yfke Koolhaas (Coppers en Co), Joost Lubach, Tim Kamps, Rob Klinkenberg en Dr. Bram van Genderen. Première: 20 oktober 2016 Toneelschuur Haarlem. Tournee t/m 22 januari 2017.