De Vereeniging

DE VEREENIGING / ALLES VOOR DE KUNSTEN

Zeven minuten. Zo lang heeft Marie haar moeder gekend. Daarna is ze – op weg naar de operatiekamer – overleden. Vader Johan leert voor Marie te zorgen. Leert om te gaan met het medelijden van zijn familieleden en de boterzachte adviezen van de hulpverleners. Leert zijn wanhoop te beteugelen, de melkflesjes uit te koken en de spartelende ledematen van zijn dochter in een rompertje te proppen. En dan staat er ineens een ovenschotel voor de deur. Gemaakt door Mimi, de buurvrouw, die zelf ook het een en ander weet van overleven.

Ze groeien langzaam naar elkaar toe. Mimi wordt een nieuwe moeder voor Marie en zo vormen ze bijna een normaal gezin. Maar Mimi weet heel goed dat haar man altijd zal blijven rouwen om het verlies van de moeder van zijn kind. En Marie voelt feilloos hoe haar vader ieder jaar rond haar geboortedag overmand wordt door verdriet. En als ze foto’s van haar zwangere moeder op zolder vindt en de dagboeken vol liefdesbetuigingen aan haar nog ongeboren dochter, voelt ze zich schuldig.

Maar het leven neemt zijn onverbiddelijke loop. Marie vindt werk waar ze van houdt, krijgt zelf een kind, moet in hetzelfde ziekenhuis waar ze ooit ter wereld kwam afscheid nemen van haar stervende vader en vindt, op een moment en een plek waarop ze dat het minst verwacht, haar grote liefde. 7even Minuten is een kleine, intieme vertelling over rouw, zorgvuldig liefhebben en de schoonheid van het dagelijks leven.

7even Minuten
©Jitske Schols
 • credits

  Tekst Roos Ouwehand
  spel Tjitske Reidinga, Peter Blok, Hannah van Lunteren
  regie Casper Vandeputte

 • SPEELLIJST

 • OVER DE VEREENIGING

  Toneelgezelschap De Vereeniging – opgericht door Peter Blok, Roos Ouwehand en Tjitske Reidinga- wil herkenbare, persoonlijke, actuele en poëtische voorstellingen maken, waarin het engagement uit onverwachte hoek komt. Het gezelschap is van plan zowel nieuw geschreven stukken, als bestaand werk uit de toneelliteratuur te spelen en daarmee door het land te reizen. De Vereeniging gelooft dat er juist in deze tijd van individualisering en Netflix, behoefte is aan de magie van de gezamenlijke ‘Vereenigende’ theaterervaring.

  De Vereeniging trap dit najaar af met ‘ZEVEN MINUTEN’ een nieuw stuk van Roos Ouwehand over rouw, liefde en de onbevattelijke schoonheid van het bestaan. Gespeeld door Hannah van Lunteren, Tjitske Reidinga en Peter Blok. Regie Casper Vandeputte.

  Verder zijn er plannen voor een voorstelling over de naarstige zoektocht naar het hogere, het diepere en het onbekende (Werktitel: ‘WAAR IS PIPI?’), een one-woman-show met Tjitske Reidinga genaamd SOEP en een stuk over kunst en vernieuwing, dat gespeeld zal worden in musea.