Saman Amini | Black Sheep can Fly

A Seat At The Table

Geselecteerd voor het Nederlands Theater Festival 2019!

Voor Oerol 2017 maakte hij samen met Nima Mohaghegh en de acteurs Werner Kolf, Yannick Jozefzoon, Ward Kerremans en Arie de Mol de voorstelling A Seat at the Table, een pijnlijk, actueel, confronterend en ontroerend verhaal gebaseerd op hun eigen ervaringen met alledaags racisme en uitsluiting. Ervaringen soms zo absurd dat het lachwekkend is.

Het sluipende en vaak onbewuste racisme, goedbedoeld of niet, zorgt ervoor dat er continu onderscheid wordt gemaakt op basis van uiterlijk en dat er keer op keer op keer wordt benadrukt dat je anders bent. Dat leidt ertoe dat iemand die hier geboren is zich nooit (volledig) kan wortelen.

Onder de vloer, tussen de steunpilaren van strandtent De Branding op Terschelling, werd de productie 20 keer gespeeld voor in totaal 4.000 bezoekers. Pers en publiek waren onder de indruk.

 NRC gaf maar liefst 5 sterren: “A Seat at the Table geeft de toeschouwer, die veelal wit is, een boel om nog lang over na te denken. De kracht van deze voorstelling zit niet alleen in de confronterende verhalen, maar ook in de beeldende details, de veelheid van overwegingen en emoties, de rauwe liedjes van Amini en het gloedvolle, uitstekende acteren.”

scroll naar beneden voor meer recensies


Voor Saman en zijn collega’s was al snel duidelijk dat deze voorstelling de theaters in moet om zo een groter publiek te bereiken en meer impact te kunnen maken. Voorjaar 2019 is het dan zo ver, A Seat at the Table zal in een opgefrist gedaante te zien zijn in de theaters, met actuele nieuwe voorbeelden, 2 nieuwe acteurs en op maat gemaakt voor de theaterzaal.

A Seat at the table
© Casper Koster
 • Première A Seat At The Table

  STTTHTBL 007
  STTTHTBL 016
  STTTHTBL 017
  STTTHTBL 045
  STTTHTBL 024
  STTTHTBL 018
  STTTHTBL 031
  STTTHTBL 035
  STTTHTBL 060
  STTTHTBL 065
  STTTHTBL 080
  STTTHTBL 046
  STTTHTBL 061
  STTTHTBL 082
  STTTHTBL 068
  STTTHTBL 067
  STTTHTBL 087
  STTTHTBL 085
  STTTHTBL 090
  STTTHTBL 089
  STTTHTBL 096
  STTTHTBL 100
  STTTHTBL 088
  STTTHTBL 098
  STTTHTBL 106
  STTTHTBL 099
  STTTHTBL 102
  STTTHTBL 104
  STTTHTBL 108
  STTTHTBL 112
  STTTHTBL 117
  STTTHTBL 113
  STTTHTBL 114
  STTTHTBL 118
  STTTHTBL 115
  STTTHTBL 120
  STTTHTBL 119
  STTTHTBL 122
  STTTHTBL 121
  Loading image... Loading image... Loading image... Loading image... Loading image... Loading image... Loading image... Loading image... Loading image... Loading image... Loading image... Loading image... Loading image... Loading image... Loading image... Loading image... Loading image... Loading image... Loading image... Loading image... Loading image... Loading image... Loading image... Loading image... Loading image... Loading image... Loading image... Loading image... Loading image... Loading image... Loading image... Loading image... Loading image... Loading image... Loading image... Loading image... Loading image... Loading image... Loading image...
 • Recensies & interviews

  Saman Amini geeft pijnlijke, actuele voorbeelden van alledaags racisme in Nederland. Soms op humoristische toon, soms hard. ★★★★☆

  Volkskrant ****

  “Er wordt uitstekend geacteerd en met veel humor en zelfrelativering gespeeld. De verhalen zijn confronterend en uitermate effectief.”
  Haarlems Dagblad

  De spelers maken theater op zijn krachtigst en kwetsbaarst: als gedeelde ruimte om hun eigen en elkaars pijn te onderzoeken, woede te kanaliseren, angsten uit te spreken en voorstellen te doen. Het publiek wordt opgehitst en weer snoeihard op haar plek gezet. Het levert uiterst urgent en belangrijk theater op.
  PAROOL

  A seat at the table neemt het publiek moeiteloos mee in een complex onderwerp maar verraadt de ernst van het thema nooit. Als Kwame/Ceder aan het slot voor de woning staat die hij gedurende de voorstelling eigenhandig gebouwd heeft (slim ontwerp van scenograaf Alaa Minawi) voelt dat nog altijd als een wankel fort in een vijandige wereld.
  DE GROENE AMSTERDAMMER

  Tussen de teksten door speelt en zingt Amini een aantal mooie, duidelijk uit het hart gezongen nummersDe voorstelling is niet zwaar, mede door de losse stijl van spelen en de oprechtheid waarmee de acteurs spelen, de humor en het ontbreken van de vierde wand door de interactie met het publiek, maar zorgt in al haar subtiliteit er wel juist voor dat je je bewuster bent van (de impact van) die vele haast onzichtbare, ‘normale’ rascistische opmerkingen in het dagelijks leven.
  1e Rang ****

 • credits

  concept: Nima Mohaghegh, Saman Amini tekst: Saman Amini, Nima Mohagegh i.s.m. Ward Kerremans, Yannick Jozefzoon, Werner Kolf regie, muziek: Saman Amini spel: Saman Amini, Ward Kerremans, Leandro Ceder, Anton de Bies eindregie: Arie de Mol dramaturgie: Nima Mohaghegh scenografie & licht: Alaa Minawi kostuums: Dymph Boss, techniek: Oscar Cheizoo, Paul Romkes zakelijke leiding:Christine de Jager, Wilma Kuite Productie: Black Sheep Can Fly / Esmee Verschuur, publiciteit: Alles voor de Kunsten / Anil Jagdewsing met dank aan: Martin Verheesen, Ellen Blom, Andreas Fleischmann, Maze de Boer, st.Melanie, Prins Bernhard Cultuurfonds, Fonds Podiumkunsten, Amsterdams Fonds voor de Kunst.

 • speellijst

  Datum Plaats Podium Land
  18/08/19 https://lowlands.nl/ Lowlands Netherlands
  Tickets
  07/09/19 Gent Vlaams Theaterfestival Gent Netherlands
  Tickets
  11/09/19 - 12/09/19 Amsterdam ITA Netherlands
  Tickets
  Bekijk de hele speellijst
  Datum Plaats Podium Land
  18/08/19 https://lowlands.nl/ Lowlands Netherlands
  Tickets
  07/09/19 Gent Vlaams Theaterfestival Gent Netherlands
  Tickets
  11/09/19 - 12/09/19 Amsterdam ITA Netherlands
  Tickets

 • biografie

  Theatermaker Saman Amini (1989) timmert al een tijdje aan de weg en zijn ster is snel rijzende. Hij was een van de makers/schrijvers van de hit voorstelling Nobody Home (2014) vlak na zijn afstuderen, maakte samen met zijn partner en co-schrijver Nima Mohaghegh de bejubelde solo Samenloop van Omstandigheden (# 2 Volkskrant) in 2017/2018, speelde de sterren van de hemel in The Nation (2017) bij het Nationale Theater en produceert met zijn eigen stichting Black Sheep can Fly voorstellingen en films. Of dat nog niet genoeg is, schrijft en maakt hij ook nog eens muziek. Kortom, een echt multitalent. In al zijn projecten zoekt hij naar verhalen waar een menselijk en maatschappelijke urgentie in zit en naar de verbinding met het publiek en de maatschappij.