Alles voor de Kunsten Persbericht |

 

Met trots presenteert Alles voor de Kunsten de voorstellingen tijdens het Nederlands Theater Festival 2015. Geselecteerd is Horror van Jakop Ahlbom. Naast de selectie voor het Nederlands Theater Festival is de voorstelling ook uitverkozen in het Vlaams Theater Festival, genomineerd voor de VSCD Mimeprijs én de favoriete Keuze van de Wijkjury Amsterdam 2015. Van de theatermakerServaes Nelissen wordt het autobiografische sprookje Mijn vader was poppenspeler gespeeld op vrijdag 4 september in Theater Bellevue. Tot slot spelen de gerenommeerde muzikanten van Merals Harem (met oa. Meral Polat en Beppe Costa) de prachtige muziektheatervoorstelling Ochtendzee op za. 5 september in de Stadsschouwburg, tevens Keuze van de WijkJury Groningen.

Horror – Jakop Ahlbom
do 3 t/m zo 6 september, 20:00 in de Stadsschouwburg Amsterdam
9 september, 20:30 in het Kaaitheater te Brussel
Reprisetournee van 12 september 2015 t/m 4 februari 2016

Knap brengt Ahlbom de balans aan tussen een tragisch verhaal en huiverhorror. Met zijn special effects weet hij werkelijk te verrassen, de grenzen van zijn inventiviteit zijn verbluffend. Horror is duister, huiveringwekkend, smerig, komisch en absurd, en bovendien zeer goed gespeeld. Opnieuw een blijk van Ahlboms eigenzinnige theatertalent.’Het Parool ****

Een geniaal-griezelige en fantasievolle ode aan het horrorgenre. Ook voor degenen die de horrorfilmklassiekers niet kennen valt er een kinderlijk plezier aan te beleven om anderhalf uur op het puntje van je stoel te zitten….er wordt gezweefd, verdwenen en verschenen dat het een lieve lust is…Ahlbom weet goed gemaakt bewegingstheater te maken voor een groter publiek.” Trouw ****

HORROR
Een oud huis  wordt geteisterd  door een tragische familiegeschiedenis. 
De jongste zus is weggekomen  maar wat is er met de oudste zus gebeurd? 
Als ze terugkeert naar haar ouderlijk huis  wordt ze geconfronteerd met een weggestopt verleden.  De enige manier om te overleven  is de gruwelijke waarheid onder ogen te zien.
Mijn vader was poppenspeler – Servaes NelissenVr 4 september, 20:30 uur in Theater Bellevue
reprisetournee 22 januari t/m 27 februari 2016

“Een mooie, nostalgische ode aan het ouderwetse handpoppentheater. Maar het is ook een aangrijpend verhaal van een zoon die in de voetsporen van zijn vader treedt. De scènes tussen vader en zoon komen het meest los van de biografische feiten, en dan komt de magie van het handpoppenspel prachtig tot zijn recht.” Het Parool ***

Theatermaker Servaes Nelissen speelt een voorstelling over zijn vader Jan Nelissen en zijn uitstervend métier: het klassieke handpoppenspel. Een ode aan een theaterman die kan worden beschouwd als de grondlegger van het naoorlogse poppentheater in Nederland. Jan Nelissen was in 1966 de oprichter van het Amstelveens poppentheater, waar hij gedurende 10 jaar de vaste en enige bespeler was.

Jan Nelissen werd geroemd door collega’s, maar ziet zijn werk vaak in de marge van kindervermaak weggezet. In dit hilarische en ontroerende autobiografische sprookje schetst Servaes tevens het portret van een lieve, rusteloze vader, die altijd op zoek is naar bevestiging.

Ochtendzee – Merals HaremZa 5 september, 16:00 uur & zo 6 september 16:00 Stadsschouwburg Amsterdam Grote Zaal
reprisetournee van 11 september t/m 31 oktober 2015

“Gedreven muziek met fraaie liederen afgewisseld met kleine scènes, soms komisch, soms ontroerend, rijgen zich aaneen tot prachtig poëtisch muziektheater.”  Scènes.nu ****

Een collectief van 6 muzikanten waar verschillende muzikale werelden samenkomen en elkaar ontmoeten. In de muziek van Merals Harem klinken invloeden door uit de culturen rondom de Middellandse Zee. Al duizenden jaren worden er verhalen verteld over migranten die die zee oversteken, over avonturiers en botsingen tussen culturen.

Een persoonlijk en muzikaal verhaal over migratie – over dromen van een beter leven voor jezelf, voor je kinderen, over de reis naar het nieuwe land die je blijvend zal tekenen. Een thema dat nauw verbonden is met de persoonlijke geschiedenis van de twee vocalisten van Merals Harem: Beppe Costa kwam midden jaren tachtig naar Nederland uit Italië, Meral Polat heeft Koerdisch-Turkse wortels.