Servaes Nelissen / Feikes Huis

Na een stilte van twee jaar komt Servaes met een vrij grillig drieluik met bijbehorende titel. Hij heeft zich in het eerste deel van zijn nieuwe werk laten inspireren door zijn buurman de kunstschilder Willem Koevoet. Op basis van gesprekken over inspiratie, maakangst en eenzaamheid komt de schilder van stillevens kleurrijk tot leven. Willems adagium dat kunst open en vrij moet zijn van vooroordelen en verklaringen vormt de leidraad voor dit drieluik. In het nagenoeg tekstloze en associatieve middendeel duikt Servaes (met dank aan de kringloopwinkel) voor de laatste keer en hopelijk niet zonder humor in zijn eigen zwarte ziel. In het derde deel *zien we Renate Schoep aan het werk. Zij is dierentolk en hondenpsycholoog en geeft seminars over depressies bij honden.

* Dit deel wordt ook los gespeeld als festivalvoorstelling ‘Beefteefjes’

 

BEEFTEEFJES – Servaes Nelissen / Feikes Huis
Bowie Verschuuren
 • credits

  Concept, tekst & spel: Servaes Nelissen

  Dramaturgie: Pol Eggermont

  Regie: Marijn van der Jagt

 • Speellijst

  Datum Plaats Podium Land
  15/05/19 Haarlem Toneelschuur Netherlands
  Tijd: 20:00. TRY-OUT Tickets
  16/05/19 Haarlem Toneelschuur Netherlands
  Tijd: 20:00. TRY-OUT Tickets
  17/05/19 Haarlem Toneelschuur Netherlands
  Tijd: 20:00. TRY-OUT Tickets
  18/05/19 Haarlem Toneelschuur Netherlands
  Tijd: 20:00. PREMIERE Tickets
  22/05/19 Den Haag Het Nationale Theater Netherlands
  Tijd: 20:15. Tickets
  Bekijk de hele speellijst
  Datum Plaats Podium Land
  15/05/19 Haarlem Toneelschuur Netherlands
  Tijd: 20:00. TRY-OUT Tickets
  16/05/19 Haarlem Toneelschuur Netherlands
  Tijd: 20:00. TRY-OUT Tickets
  17/05/19 Haarlem Toneelschuur Netherlands
  Tijd: 20:00. TRY-OUT Tickets
  18/05/19 Haarlem Toneelschuur Netherlands
  Tijd: 20:00. PREMIERE Tickets
  22/05/19 Den Haag Het Nationale Theater Netherlands
  Tijd: 20:15. Tickets
  25/05/19 Deventer Theater Bouwkunde Netherlands
  Tijd: 20:30. Tickets
  29/05/19 Amsterdam Theater Bellevue Netherlands
  Tijd: 20:30. Tickets
  30/05/19 Amsterdam Theater Bellevue Netherlands
  Tijd: 20:30. Tickets
  01/06/19 Rotterdam Theater Walhalla Netherlands
  Tijd: 21:00. Tickets
  04/06/19 Heerhugowaard COOL kunst en cultuur Netherlands
  Tijd: 20:15. Tickets
  09/06/19 Utrecht Tweetakt, Fort Ruigenhoek Netherlands
  Tickets
  28/06/19 - 29/06/19 Purmerend Reuring Festival Netherlands
  Tickets
  05/07/19 - 09/07/19 Den Haag De Parade Netherlands
  Tickets
  25/07/19 - 29/07/19 Utrecht De Parade Netherlands
  Tickets
  06/08/19 - 11/08/19 Den Bosch Festival Boulevard Netherlands
  Tickets
  15/08/19 - 19/08/19 Amsterdam De Parade Netherlands

 • biografie

  Bij Servaes Nelissen liggen humor en tragiek dicht naast elkaar in een eigenzinnige mengvorm van toneel, cabaret, poppenspel en mime. In 2011 won Servaes de Gouden Krekel voor Meest Indrukwekkende Podiumprestatie voor zijn rol in de familievoorstelling Lang zal die Wezen van Toneelschap Beumer en Drost. Vorig seizoen maakt hij samen met Ilse Warringa de erotische komedie Popje, hou je muil! bij Feikes Huis.Daarvoor maakte hij het eveneens succesvolle Happy Garden, een co-productie met Firma Rieks Swarte, ook in regie van Gienke Deuten. Vorig seizoen maakte hij samen met Pieter Tiddens Het nut van tantes gebaseerd op het leven van hun tantes. Andere voorstellingen van Servaes Nelissen zijn de veelgeprezen solo’s Dollywood en De Broekophouder, het eveneens succesvolle Happy Garden, een co-productie met Firma Rieks Swarte, ook in regie van Gienke Deuten en Het nut van tantes gebaseerd op het leven van hun tantes, wat hij samen maakte met Pieter Tiddens.

 • Beefteefjes: drieluik over onverklaarbaarheid

  Servaes heeft zich in dit drieluik laten inspireren door zijn buurman, kunstschilder Willem Koevoet. Op basis van gesprekken over inspiratie, maakangst en eenzaamheid laat hij de schilder van stillevens in een klein miniatuurtje tot leven komen. Willems adagium dat kunst open moet zijn en vrij van vooroordelen en verklaringen vormt de leidraad voor dit drieluik. In het nagenoeg tekstloze en associatieve middendeel duikt Servaes niet zonder humor in zijn eigen zwarte ziel. In het derde deel zien we Renate Schoep aan het werk. Zij is dierentolk en hondenpsycholoog en geeft seminars over depressies bij honden.

  Deel 1 Wim Koevoet (buurman Servaes): “Het zal mij benieuwen. Ik stond als het ware model voor dit eerste deel. Hij kwam elke week langs om mij te interviewen en dan bleef hij tot diep in de nacht hangen. Zijn vragen gingen vaak over zijn eigen problemen. Het is een complex iemand. Ook wel aantrekkelijk op een bepaalde manier. Maar hij valt niet op mannen. En ik weet ook niet of ik dat wel zou willen. Het is iemand die werkelijk alles over je uitstort. En sinds ik een hond heb taal ik niet naar een relatie.”

  Deel 2 Servaes: “Ik ben eigenlijk op iets heel anders uitgekomen. Zo gaat dat in een maakproces. Van het een komt het ander. Het werd veel meer een zelfportret. Tja, volgens mij wordt niemand vrolijk van een zelfportret. Maar goed, je hebt het maar te verdragen hoe dingen met je aan de loop gaan. En dan ging mijn hond ook nog eens dood. Ik heb daar meer om gehuild dan om mijn eigen moeder. Toen moest ik daar weer iets mee. En zo kwam ik bij Renate…”

  Deel 3 Renate Schoep: “Als ik zeg dat ik met dieren praat zijn er nog steeds mensen die me een beetje raar aankijken. Gelukkig wordt dat steeds minder en zie ik een groeiende waardering voor ons werk. Ik geef ook seminars over depressie bij honden. Daar komen ontzettend veel mensen op af. Iedereen kan dit leren, echt waar. En hoe meer mensen met dieren gaan praten, hoe minder eenzaamheid. “