Likeminds | Sheralynn Adriaansz

Als je familie wortels in Afrika heeft, ben jij dan ook Afrikaans? En kan je daar dan trots op zijn? Maar waarom eigenlijk? Waarom zou je trots zijn op iets waar je geen invloed op hebt gehad? Waar ben je precies zo trots op? En zijn wij even trots op onze Nederlandse wortels?
Sheralynn Adriaansz voert ons op een zeer persoonlijke reis mee naar wat zij denkt dat haar culturele identiteit is. Een reis vol desillusies, vergissingen, schaamte en ongemak. BEIGE is een voorstelling over wortels en nageslacht. Een ontroerend eerlijke en komische voorstelling vol onwetendheid, confrontaties, rituelen en ongemak.

Voor Over het IJ Festival maakte Sheralynn Adriaansz samen met regisseur Samora Bergtop een voorstudie van deze voorstelling over de identiteit die ze denkt of hoopt te hebben. In de confrontatie met haar grootmoeders beseft ze steeds meer dat er een heel groot gat zit waar ze haar Afrikaanse wortels had bedacht. Daar waar in de voorstudie de humor de boventoon voerde, gaat zij nu ook op zoek naar de pijn en de leegte.

Beige
© Casper Koster
 • De pers over deze voorstudie

  Verrassende zelfspot en venijn in de staart.(…) Een gewiekste performance (…) over culturele achtergrond die de identiteitspolitieke focus van de zoektocht naar gemeenschap en verbondenheid zowel viert als bekritiseert.
  Theaterkrant

  Zeer trefzeker, met een fijne afwisseling van onverwachte humor en ontroerende anekdotes, vertelt ze haar slim opgebouwde verhaal.
  Het Parool

  Met ontwapenende zelfspot schetst zij hoe zwart-witrelaties nu een must zijn voor een beige nageslacht.
  Trouw

 • credits

  concept, tekst, spel Sheralynn Adriaansz eindregie Samora Bergtop