Bloedkoraal | TOEAC | Jack Wouterse

 

Een nieuwe muziekvoorstelling met Jack Wouterse en accordeonduo TOEAC, geïnspireerd op het eeuwenoude verhaal van Orpheus en Euridice.
Tuur (Jack Wouterse), een ex-operazanger in de herfst van zijn leven, moest jaren geleden van de ene op de andere dag stoppen met zingen. Ooit gold Tuur als dé jeune premier en hét aanstormend talent van de Nederlandse operazangers. Het was in die tijd dat hij een amour fou beleefde met Meie. Een intens gelukkige tijd vol reizen, drank en eindeloze vrijpartijen breekt aan. Ze weten het zeker: zij gaan samen oud worden.

Maar dan slaat, medio jaren ‘90 van de vorige eeuw, het noodlot genadeloos toe. Tijdens een nachtelijke vlucht voor een belager op straat verwondt Meie zich en loopt bloedvergiftiging op. Gedurende 48 uur vecht ze voor haar leven. Uiteindelijk sterft ze in Tuurs armen. De beoogde trouwdatum wordt haar sterfdag.

Een muzikale monoloog waarin minutieus alle gedachten, herinneringen en flarden van Tuurs tragische levensverhaal voorbijkomen. Een verhaal dat door de kenner grote overeenkomsten zal hebben met de mythe van Orpheus en Euridice. De niet-kenner zal een even ontroerende als ontluisterende moderne liefdestragedie horen.

De muziek van TOEAC, de tekst van Peer Wittenbols en mise-en-scène hebben een gelijkwaardig aandeel in de voorstelling en veroorzaakt een spannende interactie. Ria Marks: “Door fysieke inspanningen van TOEAC om kreunende, snerpende, vileine, maar ook melodieus volle geluiden uit de accordeons te halen, profileert het duo zich op een organische manier als acterende musici.”

Jack Wouterse begon als clown in het circus van Sjoukje Dijkstra. Via Johan Doesburg kwam hij in het theater terecht en vanaf 1999 tot 2017 was hij te zien bij het Ro Theater in onder andere De Zere Neus van Bergerac en dé theaterhits Walden en ZIN met Arjan Ederveen. Hij speelde in tal van films waaronder de klassiekers Lang Leve De Koningin en Suzy Q waar hij een Gouden Kalf voor in ontvangst mocht nemen. Daarnaast is Jack een graag geziene gast in populaire tv-series zoals Dokter Tinus en Baantjer

CREDITS
concept, muziek Pieternel Berkers, Renée Bekkers spel Jack Wouterse regie, dramaturgie Ria Marks tekst Peer Wittenbols compositie Anthony Fiumara decor, scenografie Catherina Scholten

SPEELPERIODE
november 2021 t/m februari 2022, première 6 november 2021 November Music Den Bosch