Circus Charms | Ensemble SeaSession

Frank en René Groothof zijn terug in dit wervelende muzikale circus, een familievoorstelling waarin tegendraadse onzin de hoofdrol speelt. Ze gaan aan de haal met de krankzinnige verhalen van Ruslands grootste absurdistische schrijver Daniil Charms. Vechtend, spelend, ruziënd en zingend rollen ze door de piste. Geen circus is compleet zonder live muziek! Seasession speelt stevige muziek van Revolutionaire Russen uit de jaren ’20.

Frank en René zijn spreekstalmeesters van een variété-avond vol muziek, sketches, circus-acts en film. Ze zijn echter vooral met elkaar bezig, op allerlei manieren. Vertellen elkaar verhalen, sprookjes, maken ruzie. Broedertwist en broederliefde strijden om aandacht. Regelmatig komt het tot scheld- en vechtpartijen, waarna verzoening volgt. Iedere keer als zij een act aankondigen, of het nou acrobaten-, clowns- of trapeze-acts zijn, komt het orkest op en krijgt de muziek voorrang. De muziek is nieuw, anders, expressief en soms verstild en wordt gespeeld door 8 bevlogen musici. Ook worden er steeds rare filmpjes gedraaid. Frank en René gaan klieren. Ondanks hun ergernis over het orkest raken ze gefascineerd door de muziek. Ze willen meedoen. Samen met het orkest zingen ze met volle overgave Russische liederen, die volkomen absurd zijn. Hierna denken de musici het pleit gewonnen te hebben: zij gaan zich bemoeien met het vervolg. De Russische hoornist draagt een gedicht voor, de slagwerker voert een acrobatische act uit vooraan op het podium. Uiteraard nemen Frank en René het weer over door rotzooi te trappen en chaos te creëren.

Credits

concept Pauline Post spel, zang, regie René Groothof, Frank Groothof animatiefilms, spel Sjeng Schupp decor, kostuum Lynne Leegte eindregie Aike Dirkzwager muziek Russische kamermuziek uit de jaren ’20, Alexander Mosolov, Alexei Deshevov, Arno Babadjanjan, Alexej Zhivotov, Leonid Polovinkin, Dmitri Sjostakovitsj fluit Ingrid Geerlings hobo Evert Weidner hoorn Sergei Dovgaliouk viool Marijke van Kooten cello Anneke Janssen contrabas Quirijn van Regteren Altena slagwerk Pepe Garçia piano Pauline Post

In de pers

”Circus Charms van Frank en René Groothof is speels, mal, lief en mooi” ★★★★★ De Volkskrant

“De absurdistische variétéshow is een voltreffer: hilarisch, eigenzinnig en ontroerend.’’
★★★★★ NRC

”Natuurlijk zijn de broers Groothof onweerstaanbaar grappig, maar ook de acht musici mogen er zijn. Ze acteren mooi absurd en spelen vrolijke muziek uit de Sovjet-Russische jaren twintig…” De Theaterkrant (keuze van de criticus)

“De dynamiek is bekend van Bert en Ernie of De Dikke en de Dunne, en met de uitgebeende taal van Charms weten de Groothofs ook naar Beckett te verwijzen. De muziek schettert en bonkt en klinkt verbazend modern en het toneel ziet er feestelijk vol uit..” Het Parool

Voor de theaters

Download hier het materiaal van deze voorstelling.
Contactpersoon publiciteit is Tia Schutrups (tias @ xs4all.nl)

Download hier de technische lijst van deze voorstelling.