Common Ground | Anouk van Dijk

 

Na acht jaar artistiek leiderschap van het Australische dansgezelschap Chunky Move is Anouk van Dijk terug in Nederland en hopelijk wordt zij weer een vaste verschijning in de Nederlandse theaters. Mei 2023 komt de choreografe met een reprise van Common Ground, haar afscheidsvoorstelling bij Chunky Move.

Twee sterke dansers bewegen zich in Common Ground alsof het een choreografisch schaakspel betreft, één waar diepgewortelde regels door onverwachte bewegingen omver worden geworpen. Het is een reis binnen de veelzijdige relaties die we opbouwen, met zowel de wereld om ons heen als die met elkaar en waarvoor we een gemeenschappelijke basis zoeken.
Common Ground is een poëtische studie over gelijkenis, gelijkheid, territoriumafbakening en verschuivende krachten. De spanning tussen elkaar steunen en de restricties van wederzijdse afhankelijkheid wordt tot het uiterste getest. Dit adembenemende duet kan worden gezien als een utopisch ideaal van saamhorigheid. Een relatie beklonken in wederkerigheid, met alle consequenties van dien.

Voor Common Ground onderzocht choreografe Anouk van Dijk de dynamiek van macht. Het bracht haar naar de 17e eeuw, naar de geboorte van het klassiek ballet en naar de absolute monarchie van Lodewijk XIV die hij verzegelde door zelf de hoofdrol te dansen als Zonnekoning in een groots spektakel. Om hem draaide alles en hij zou Europa gaan veranderen.
Anouk van Dijk: ‘In een tijd waarin gelijkheid meer dan ooit hoog op de politieke agenda staat, vroeg ik me af wat er zou zijn gebeurd als Lodewijk XIV had opgetreden met een even sterke vrouw in de hoofdrol. Hoe zou het onze opvattingen over macht en gender hebben gevormd, de manier waarop we onze conflicten uitspelen, onze samenlevingen waarderen en ons mens-zijn uiten door middel van kunst?’

IN DE PERS
“Anouk van Dijk maakte een dansvoorstelling met diepere lagen over wit versus zwart, verheven hofballet versus democratisch straatrepertoire en goddelijke verleiding versus neerbuigende zweepslagen.”
★★★★ De Volkskrant

“een prachtig en hecht opgebouwde verhandeling over gelijkenis en (on)gelijkheid, een voortdurend samen- en krachtenspel rond saamhorigheid en scheuring.”
NRC

“Hun poses houden het midden tussen hoogspringen, hedendaags ballet en science-fiction. Vaak indrukwekkend, hier en daar en passant ludiek. Het mooie is dat hun bewegingen organisch zijn en toch een mechanische indruk wekken.”
Theaterkrant

De Australische pers over Common Ground:
“Common Ground is een gerijpt werk van een choreografe op de toppen van haar kunnen.”
★★★★★ The Age

“Common Ground is een verfrissend direct duet. Een imposante kaalslag zonder opsmuk, rekwisieten en technologie, waarbij de kracht en schoonheid van de dansers in volle glorie te zien is.”
Dance Australia

“Ik zoek naar de kwetsbare en menselijke kant in dansers, waardoor ze tastbaarder en herkenbaarder worden: je begrijpt het, terwijl je het misschien nog nooit eerder hebt gezien of ervaren.”
Interview met Anouk van Dijk in de Theaterkrant 

Luister HIER naar de podcast SPRING in het diepe.

CREDITS
Concept en Choreografie Anouk van Dijk Gecreëerd voor en met Tara Jade Samaya & Richard Cilli  Cast tournee 2021 Tara Jade Samaya & Javier Monzón García Compositie & geluidsontwerp Jethro Woodward Muziek Jean Baptiste Lully, Johann Sebastian Bach Decor & Kostuums Marg Horwell Lichtontwerp Paul Jackson Lichttechnicus/ operator Claus den Hartog Dramaturgisch advies Jerry Remkes Gecreëerd en geproduceerd door Chunky Move Financiële ondersteuning Chunky Move Australia Council for the Arts en Creative Victoria Management Anouk van Dijk Patrick Marin / Stepping Grounds Producent Nederland Alles voor de Kunsten

SPEELPERIODE
Mei 2023.

VOOR DE THEATERS
Download HIER het PR-materiaal van deze voorstelling.