Common Ground | Anouk van Dijk

Na acht jaar artistiek leiderschap van de Australische groep Chunky Move is choreografe Anouk van Dijk teruggekeerd in Nederland en wordt hopelijk weer een vaste verschijning in de Nederlandse theaters. Oktober 2021 komt de choreografe met een reprise van Common Ground, haar afscheidsvoorstelling bij Chunky Move.

Twee sterke dansers bewegen zich in Common Ground alsof het een choreografisch schaakspel betreft, één waar diepgewortelde regels door onverwachte bewegingen omver worden geworpen. Het is een reis binnen de veelzijdige relaties die we opbouwen met zowel de wereld om ons heen, als die met elkaar, en waarvoor we een gemeenschappelijke basis zoeken. Common Ground is een poëtische studie over gelijkenis, gelijkheid, territoriumafbakening en verschuivende krachten. De spanning tussen elkaar steunen en de restricties van wederzijds afhankelijkheid wordt tot het uiterste getest. Dit adembenemende duet vertolkt door twee Australische dansgrootheden, kan worden gezien als een utopisch ideaal van saamhorigheid. Een relatie beklonken in wederkerigheid, met alle consequenties van dien.

Voor Common Ground onderzocht choreografe Anouk van Dijk de dynamiek van macht. Het bracht haar naar de 17e eeuw, de geboorte van het klassieke ballet, en naar de absolute monarchie van Lodewijk XIV die hij verzegelde door zelf de hoofdrol te dansen als Zonnekoning in een groots spektakel. Om hem draaide daarna alles en hij zou Europa gaan veranderen.
Anouk van Dijk: ‘In een tijd waarin gelijkheid meer dan ooit hoog op de politieke agenda staat, vroeg ik me af wat er zou zijn gebeurd als Lodewijk XIV had opgetreden met een even sterke vrouw in de hoofdrol. Hoe zou het onze opvattingen over macht en gender hebben gevormd, de manier waarop we onze conflicten uitspelen, onze samenlevingen waarderen en ons mens-zijn uiten door middel van kunst?’

IN DE PERS
De Australische pers over Common Ground:
“Common Ground is een gerijpt werk van een choreografe op de toppen van haar kunnen.”
***** The Age

“Common Ground is een verfrissend direct duet. Een imposante kaalslag zonder opsmuk, rekwisieten en technologie, waarbij de kracht en schoonheid van de dansers in volle glorie te zien is.”
Dance Australia

CREDITS
Concept en Choreografie Anouk van Dijk Gecreëerd voor en met Tara Jade Samaya & Richard Cilli  Cast tournee 2021 Tara Jade Samaya & Paul White Compositie & geluidsontwerp Jethro Woodward Muziek Jean Baptiste Lully, Johann Sebastian Bach Decor & Kostuums Marg Horwell Lichtontwerp Paul Jackson Dramaturgisch advies Jerry Remkes Gecreëerd en geproduceerd door Chunky Move Financiële ondersteuning Chunky Move Australia Council for the Arts en Creative Victoria Management Anouk van Dijk Patrick Marin / Stepping Grounds Producent Nederland Alles voor de Kunsten

SPEELPERIODE
Vanaf oktober 2021.

VOOR DE THEATERS
Download HIER het materiaal van deze voorstelling.