DE DAPPERE SOLDAAT | Steef de Jong | Toneelschuur Producties

 

Drie vrouwen missen hun mannen, die vechten aan het front. Nadine bezingt haar bewondering en liefde voor haar ‘dappere huzaar’ als plots Bumerli haar slaapkamer binnendringt. Als deserteur en pacifist wil hij ontsnappen aan de strijd.

In zijn revolver bewaart hij chocolaatjes in plaats van kogels. Nadina raakt gecharmeerd van deze ‘kleine chocoladesoldaat’. Zijn eigenzinnige mening over de onzin van oorlog verwart haar. Hij is een deserteur, een lafaard dus. Maar wat betekent het eigenlijk echt om dapper te zijn?
In deze komische operette combineert Steef de Jong op inventieve wijze decor, beeld, tekst, muziek en spel. Met een vrolijke, ironische toon komt De Jong tot de kern van De Dappere Soldaat: ‘Wat is het waard om voor te vechten?’

Steef de Jong over De Dappere Soldaat:
“Toen ik deze operette voor het eerst ontdekte werd ik in eerste instantie gegrepen door de muziek. Daarnaast zit er in deze operette, naast het gebruikelijke entertainmentgehalte een dieper thema, een andere blik. Dat thema wordt licht, vrolijk en humoristisch behandeld. De vraag: ‘wat is dapper zijn?’ vind ik persoonlijk heel interessant. Ik was bijvoorbeeld enorm opgelucht toen ik niet in dienst hoefde. Ik ben altijd op zoek naar creatieve oplossingen om de kern over het voetlicht te brengen. Ik denk aan een soort geknutselde film of een omgekeerd hoorspel. Hoe speel je orkestmuziek met bijvoorbeeld maar 3 instrumenten of alleen een orgeltje. Hoe speel je als één persoon een groep soldaten. Hoe breng je alle elementen: decor, beeld, tekst, muziek, spelers, verhaal zo samen dat ze in combinatie met de verbeelding van het publiek een wereld creëren.”

OVER STEEF DE JONG
Steef de Jong (1983) is theatermaker, liedjesschrijver en beeldend kunstenaar. In zijn werk zoekt hij graag de grens op tussen kunst en kitsch, ratio en sentiment, realiteit en fantasie, subtiele details en grote gebaren. Hij heeft een fascinatie voor de operette: het miskende stiefkind van de opera en de moeder van de musical. Steef studeerde aan de Gerrit Rietveld Academie en DasArts. In 2014 richtte hij samen met Ina Veen de stichting Groots en Meeslepend op. Dat resulteerde in de voorstellingen Groots en Meeslepend wil ik leven, Ludwig, Straussvogel, Modern Art Revue, Orfeo, een drama van karton en Sisi Boy. Voor Ludwig ontvingen zij de Mus, de prijs voor beste voorstelling van Theaterfestival de Parade in 2014, en wonnen zij de Theatre Award op het Fringe Festival van Perth (Australië) in 2015. Eind 2017 ontving Steef de Mary Dresselhuys Prijs. In 2019 regisseerde Steef samen met Minke Kruyver de jaarlijkse jongerenvoorstelling van Toneelschuur Producties, Starring# 22: Naxos. Zijn eerste Toneelschuur productie Eine Nacht in Venedig stond afgelopen zomer in de Schuur Haarlem en Openluchttheater Caprera.

CREDITS
regie Steef de Jong gebaseerd op de operette van Oscar Straus libretto Louis van Beek Spel en zang: Malou Gorter, Rop Verheijen, Diewertje Dir decor Steef de Jong kostuums Steef de Jong, Willy Veen, Petra Swagers

SPEELPERIODE
maart en april 2023, première 16 maart 2023 Schuur Haarlem.

VOOR DE THEATERS
Download HIER het materiaal van deze voorstelling.
Contactpersoon marketing en PR is Maaike Tjepkema, MAAIKE [AT] TONEELSCHUUR [DOT] NL