DE DAPPERE SOLDAAT | Steef de Jong | Toneelschuur Producties

 

De Dappere Soldaat (Duits: Der tapfere Soldat) is een operette gecomponeerd in 1908 door Oscar Straus, gebaseerd op het toneelstuk Arms and the Man uit 1894 van George Bernard Shaw. De operette speelt zich af in 1885, vlakbij de Dragomanpas. Servië en Bulgarije zijn in oorlog, en de vrouw, dochter en het nichtje van de Bulgaarse kolonel Popoff missen hun mannen. Dochter Nadina kan niet wachten tot haar verloofde majoor Alexius Spiridoff thuiskomt en ze aan hun leven kunnen beginnen.

Alleen in haar slaapkamer bezingt Nadina haar bewondering en liefde voor haar ‘dappere huzaar’ als een indringer door haar slaapkamerraam naar binnen klimt. Bumerli is ontsnapt aan de strijd die in de buurt plaatsvindt door de regenpijp van de Popoffs te beklimmen. Als ze dreigt om hulp te roepen, bedreigt hij haar even met zijn revolver, maar legt die al snel weer neer. Als ze het oppakt en hem bedreigt, lacht hij haar uit: hij gebruikt zijn munitiezakje om chocolaatjes in te bewaren in plaats van kogels. Hij is pacifist en gelooft niet in de strijd. Ondanks zichzelf is Nadina geamuseerd en gecharmeerd door deze ‘kleine chocoladesoldaat’. De vrouwen vinden hem steeds leuker, zijn eigenzinnige mening over de onzin van oorlog verwart ze. Hij is een deserteur, een lafaard dus. Maar wat betekent het eigenlijk echt om dapper te zijn? En wat is het waard om voor te vechten?

Steef de Jong over de Dappere Soldaat:
“Toen ik deze operette voor het eerst ontdekte werd ik in eerste instantie gegrepen door de muziek. Daarnaast zit er in deze operette, naast het gebruikelijke entertainmentgehalte een dieper thema, een andere blik. Dat thema wordt licht, vrolijk en humoristisch behandeld. De vraag: ‘wat is dapper zijn?’ vind ik persoonlijk heel interessant. Ik was bijvoorbeeld enorm opgelucht toen ik niet in dienst hoefde. Ik ben altijd op zoek naar creatieve oplossingen om de kern over het voetlicht te brengen. Ik denk aan een soort geknutselde film of een omgekeerd hoorspel. Hoe speel je orkestmuziek met bijvoorbeeld maar 3 instrumenten of alleen een orgeltje. Hoe speel je als één persoon een groep soldaten. Hoe breng je alle elementen: decor, beeld, tekst, muziek, spelers, verhaal zo samen dat ze in combinatie met de verbeelding van het publiek een wereld creëren.”

Steef de Jong (1983) is theatermaker, liedjesschrijver en beeldend kunstenaar. In zijn werk zoekt hij graag de grens op tussen kunst en kitsch, ratio en sentiment, realiteit en fantasie, subtiele details en grote gebaren. Hij heeft een fascinatie voor de operette: het miskende stiefkind van de opera en de moeder van de musical. Steef studeerde aan de Gerrit Rietveld Academie en DasArts. In 2014 richtte hij samen met Ina Veen de stichting Groots en Meeslepend op. Dat resulteerde in de voorstellingen Groots en Meeslepend wil ik leven, Ludwig, Straussvogel, Modern Art Revue, Orfeo, een drama van karton en Sisi Boy. Voor Ludwig ontvingen zij de Mus, de prijs voor beste voorstelling van Theaterfestival de Parade in 2014, en wonnen zij de Theatre Award op het Fringe Festival van Perth (Australië) in 2015. Eind 2017 ontving Steef de Mary Dresselhuys Prijs. In 2019 regisseerde Steef samen met Minke Kruyver de jaarlijkse jongerenvoorstelling van Toneelschuur Producties, Starring# 22: Naxos. Zijn eerste Toneelschuur productie Eine Nacht in Venedig stond afgelopen zomer in de Schuur Haarlem en Openluchttheater Caprera.

CREDITS
Regie Steef de Jong met Malou Gorter, Lies Visschedijk en Rop Verheijen muziek Oscar Strauss.

SPEELPERIODE
maart en april 2023, première 16 maart 2023 Schuur Haarlem.