De Grote Oorlog | Hotel Modern

 

1914-1918.
Vanuit de loopgraven schreven miljoenen soldaten brieven naar hun dierbaren. Miljoenen stierven in het vuur en de modder, miljoenen kwamen thuis met verhalen die niet verteld of gehoord konden worden. Zoals na elke oorlog.

In De Grote Oorlog maken de spelers de ervaringen van de soldaten voelbaar. Op de speelvloer staat een miniatuur filmset: het landschap van het westelijk front nagebouwd met potgrond, peterselie en roestige spijkers. Met poppen, spectaculaire special effects en een live uitgevoerde soundtrack wordt de loopgravenstrijd indringend verbeeld.

De voorstelling ging in 2001 in première, won diverse prijzen en werd een wereldhit: de voorstelling speelde o.a. in Parijs, Rome, Moskou, Milaan, Hong Kong, Singapore, Australië en Los Angeles.

IN DE PERS
“Brieven en dagboekfragmenten komen tot leven bij deze theaterervaring, die schrijnend, krachtig en tegelijkertijd zo eenvoudig is, dat je er tranen van in je ogen krijgt.”
Daily Post

”Het publiek grinnikt om hun morbide inventiviteit in het oproepen van gruweltaferelen. En is tegelijkertijd diep onder de indruk van het ‘realisme’ waarmee speelgoedsoldaatjes hier veranderen in rottend kanonnenvlees.”
Vrij Nederland

”Het is net echt. Het is de enige juiste stijl om het onvoorstelbare draaglijk te maken. (…) deze voorstelling, die stil maakt, doet een ongekend beroep op de verbeelding.”
NRC Handelsblad

CREDITS
voorstellingsconcept Herman Helle, Arthur Sauer scenario, spel, regie Pauline Kalker, Arlène Hoornweg, Herman Helle spelers Pauline Kalker, Arlène Hoornweg, Herman Helle geluidsconcept en live gerauschmacher Arthur Sauer brieven en teksten soldaat Prospert Eyssautier, Max Beckmann, Erich Maria Remarque e.a. techniek Joris van Oosterhout, Joost ten Hagen, met dank aan Edwin van Steenbergen modelleerwerk hoofden, veteranen en stervend paard Cathrin Boer scènefoto’s  Joost van den Broek, Herman Helle subsidie Fonds Podiumkunsten, Gemeente Rotterdam met dank aan André Dekker, de Rotterdamse Schouwburg

SPEELPERIODE
februari tot en met mei 2024

Hotel Modern wil deze voorstellingen graag in theaters voor scholieren spelen, eventueel gecombineerd met een avondvoorstelling.

FETSIVAL
Omdat Hotel Modern alle voorstellingen op het repertoire houdt, is ze ook op zoek naar theaters die een Hotel Modern Festival/week zouden willen organiseren, waarbij er dan elke dag een andere voorstelling uit het repertoire gespeeld kan worden.