Esther Scheldwacht

In 2008 speelde Esther Scheldwacht bij het Nationale Toneel in de voorstelling Hollandse Spoor. Een van haar rollen was Sunshine, een Thaise travestiet. Een rol die na de voorstelling niet was uitgespeeld en inspireerde tot het maken van De Sunshine Show, een eerbetoon aan dit personage. Het is een karaoke-tragedie geworden.

In de monoloog vertelt Sunshine over haar kleurrijke en bewogen leven dat tot op de dag van vandaag in het teken staat van de zoektocht naar een kind. Háár kind, dat ze wel heeft verwekt maar niet heeft gebaard.

Een verhaal vol tegenstellingen. Tussen arm en rijk. Oost en West. Man en vrouw. Afgewisseld met aangrijpende karaokenummers.

De Sunshine Show
Foto © Martijn Beekman
 • Over

  Esther Scheldwacht (1968) is vanaf 1991 verbonden aan het Ro Theater en werkt sinds elf jaar als freelancer, o.a. bij het Nationale Toneel (Oresteia, Retour Hollandse Spoor, Medea), Hummelinck Stuurman (De Stille Kracht) en MightySociety (MightySociety#10). Daarnaast regisseert zij regelmatig bij de jeugdtheaterschool in Den Haag en schrijft sinds kort een column in maandblad Moesson. Esther maakte samen met haar broers in 2008 de Indische Trilogie en was ook nog te zien in de succesvolle voorstelling Branden van het Ro Theater en Hoe mooi Alles met Kees Hulst.

 • Pers

  “Verbluffende ode aan een ladyboy” ***** De Volkskrant

  “De Sunshine Show is de moeite van het vertellen meer dan waard.” Theaterkrant

  “Een krachtig aanbevolen wonder, dat is het.” De Groene Amsterdammer

 • Credits

  Idee/tekst/spel: Esther Scheldwacht Lichtontwerp: Axel Dikkers Techniek: Bengt Verhoeff en Rik ’t Jong Kap en grime: Cynthia van der Linden
  Kostuums: Iris Elstrodt