Alles voor de Kunsten

Alles voor de Kunsten
Dictatoresses

Hoe zou de wereld er uitzien als vrouwen de macht grijpen? In deze satirische zwarte-komedie van Ko van den Bosch kruipen Maarten Heijmans, Sander Plukaard en Wart Kamps in de huid van de secretaresses van dictators.
Van Hitler, Stalin en Mussolini. Van Kim Jung-il, Franco en Mao. Zij zijn de vrouwen achter het wrede regime. Ze typen gedicteerde brieven uit, halen koffie en laten de gasten binnen.  Schenken een borrel in als het even teveel wordt. Masseren de schouders tijdens gestresste momenten. Bewaren geheimen. Zij zijn de rots in de branding. De standvastigheid zelve.
Maar wel in dienst van een dictator. Vindt u dat naïef? Misschien. Ambitieus is het zeker. Alleen dit keer grijpen ze in en zullen ze onderling de macht moeten verdelen. Maar is die wel te verdelen? Of zullen ook zij gecorrumpeerd en verzwolgen worden, zoals hun gruwelijke werkgevers?

Dictatoresses
Romy Treebusch
 • Credits

  Regie & Tekst: Ko van den Bosch
  Met: Maarten Heijmans, Sander Plukaard & Wart Kamps
  Productie: Alles voor de Kunsten

 • Biografie

  Ko van den Bosch is schrijver, speler, regisseur en decorontwerper. Hij werd bekend als voorman van de roemruchte theatergroep Alex d’Electrique, waarmee hij jarenlang vele voorstellingen maakte. Van 2008 tot en met 2016 was hij mede artistiek leider van het NNT en maakte daar als bewerker, schrijver, regisseur en speler vele producties, o.a Frankenstein Medea, La Divina Commedia, Elf Minuten, Teiresias, Prometheus, Low Yo Yo Stuff, Hamlet, De Twaalf Gezworenen, Sneeuwwitje en Borgen.

  Wart Kamps won in 1998 met Rooyackers, Kamps & Kamps de jury – en publieksprijs op het Amsterdam Kleinkunstfestival. Hierna volgde 6 succesvolle voorstellingen en 2 voorstellingen als Kamps & Kamps. Hij speelde in bij verschillende gezelschappen, o.a. Het Ro Theater in Moord in de Kerststal, De Gelaarsde Poes en De zere neus van Bergerac – in 2015 de Zilveren Krekel voor de indrukwekkendste podium-prestatie & in 2016 met de John Kraaijkamp-musicalaward voor beste mannelijke hoofdrol. 2017). Hij maakte recent ook de voorstelling De goede Richard III en met zijn broer Jesus Christ Karaoke Bar.

  Maarten Heijmans speelde bij Huis aan de Amstel/Toneelmakerij, Het Toneel Speelt en Toneelgroep Amsterdam en Ro theater. Hij is in 2017 en 2018 onder meer te zien in Ibsen Huis van Toneelgroep Amsterdam. Voor deze rol kreeg hij de Arlecchino 2017. Hij speelt ook in tv- en film drama. Bekendste rol is Ramses Shaffy in de gelijknamige dramaserie Ramses (2014). Hij krijgt voor deze rol een Emmy Award voor Beste Acteur en een Gouden Kalf voor Beste Acteur in een Televisiedrama. Naast acteur is Maarten een bevlogen zanger.

  Sander Plukaard studeerde in 2013 en werd genomineerd voor de ITS Kemn-A-ward 2013. Hij speelde in verschillende voorstellingen bij De Toneelmakerij, Toneelschuur producties, het Amsterdamse Bos Theater & NTjong. Hij nam de rol van Pierre Bokma over in Kosmopolis van NTGent. 2017/2018 speelt Sander in GELUK van Toneelschuur Producties. Hij heeft met Yara Alink een eigen gezelschap en maakte in 2013 Who is/We are (wannabe like Martha & George)(BoslLab), Molières Mensenhater (Fraslab Frascati), ‘As the world of Tsjechov’.