Dieven | Jessie L’Herminez | Toneelschuur Producties

 

In de kristalheldere, tragikomische voorstelling Dieven schildert Dea Loher portretten van twaalf individuen wonend aan de rand van de stad. Deze kleurrijke figuren zijn krampachtig op zoek naar troost, erkenning en de warmte van een ander. Hun twaalf verhaallijnen schuiven langs elkaar als drijvende eilandjes, net als zij wanhopig op zoek naar een klein beetje houvast.

De Duitse schrijfster Dea Loher wordt internationaal gezien als een van de meest toonaangevende hedendaagse toneelschrijvers. Met veel humor regisseert Jessie L’Herminez Lohers tekst over zoekende, fragiele mensen in een koude, kapitalistische samenlevin

Jessie L’Herminez over Dieven:
“Wat ik goed vind aan het stuk is dat het een maatschappij in al haar gespletenheid laat zien; een open wereld zonder eenduidige antwoorden of meningen en zeker geen eenduidige werkelijkheid. De herkenbaarheid van de angst van de meeste personages om het leven als zinloos te ervaren. De angst voor datgene, wat zich zou openbaren, als het leven niet meer op iets bepaalds gericht is; hetzij werk, liefde, sport, de zorg om een kind. Het schijnt dat wij altijd een doel moeten hebben in ons leven, ook al is het een verborgen doel. Maar het leven is er, ook als we niets doen, als we geen plan hebben.

OVER JESSIE L’HERMINEZ
Jessie L’Herminez (1990) studeerde Theaterdocent aan de Academie voor Theater in Tilburg en studeerde af aan de Regie Opleiding van de Academie voor Theater en Dans op de Hogeschool voor de Kunsten Amsterdam. In haar afstudeerjaar maakte Jessie Shopping and Fucking van Mark Ravenhill. Haar tweede afstudeervoorstelling Een Carnaval maakte zij met professionele- en amateurspelers. Dit werd een mogelijk antwoord op Shopping and Fucking. Ook liep zij stage bij Woyzeck, regie Johan Simons bij het Burgtheater in Wenen. Tijdens het laatste jaar aan de Regie Opleiding ontdekte zij dat ze als regisseur specifiek verlangt naar acteurs die hun tekstuele ambacht sterk kunnen combineren met hun fysieke vaardigheden.
In het najaar van 2019 onderzocht Jessie in het Schuur Atelier: Mag ik mijzelf aan uw voeten leggen hoe zij een eigen expressionistische en fysiek technische speelstijl kon ontwikkelen. In het voorjaar van 2020 zou Jessie ook Starring #23 regisseren, de jaarlijkse productie voor en door jongeren. Deze is vanwege het coronavirus komen te vervallen.

Dit stuk laat eerder een ‘toestand’ zien, dan een ‘actie’. Door mijn aanpak wil ik het levendig en kleurrijk maken. Dieven is een goede combinatie van het tragische en het komische met sterke personages en goede dialogen. Grotesk en klein kwetsbaar naast elkaar. Het wordt een vervolg op mijn onderzoek naar grote en kleine speelstijlen. Alsof de personages zich door het leven heen spelen, bluffen. Tot ze het niet meer volhouden.

CREDITS
regie Jessie l’Herminez tekst Dea Loher spel Mara van Vlijmen, Nick Lavramento Silva, Nimuë Walraven, Monique Kuijpers e.a. decor Theun Mosk kostuums Lisanne Bovée muziek Janne Piksen

SPEELPERIODE
April en mei 2023, première 6 april 2023 Schuur Haarlem.

VOOR DE THEATERS
Download HIER het materiaal van deze voorstelling.
Contactpersoon marketing en PR is Sjoerd Appelman, sjoerd [at] schuur [dot] nl