Mounir Samuel | Stichting Publieke Werken

In een hedendaags scheppingsverhaal, waarin tal van identiteiten zoals kleur, afkomst en religie worden afgepeld, gaat Mounir op zoek naar de geboorte van een nieuwe Adam: niet man of vrouw, maar mens. ‘En toen schiep God Mounir’ is een tragikomische voorstelling die de confrontatie niet schuwt en tot nadenken stemt.

Het is de eerste voorstelling van de Egyptisch-Nederlandse Mounir Samuel (29) die onder andere bekend is door zijn werk als journalist, schrijver en opiniemaker. Een eerste schets op het What You See Festival in Utrecht werd zeer goed ontvangen.

De productie van Stichting Publieke Werken staat onder regie van Hesdy Lonwijk (o.a. Feuten).

Plot

‘En toen schiep God Mounir’ is een zoektocht naar ware vrijheid. Met behulp van storytelling, muziek, dans en filmbeelden onderzoekt Mounir hoeveel die vrijheid hem waard is. Aan de hand van de zeven scheppingsdagen neemt hij de kijker mee op wereldreis.

De voorstelling begint in een Egyptisch koffiehuis en volgt het bijzondere leven van Mounir die als correspondent over zes continenten reisde en als praktiserend christen zich volledig onderdompelde in de islam. Daarnaast maakte hij tot tweemaal toe een publieke coming-out mee: als liefhebber van vrouwen én als man. Voor het publieke oog veranderde hij hierdoor van een aaibaar Hollands meisje naar een ongewenste ‘straatmarokkaan’.

Mounir Samuel: “Mijn werkelijkheid is sterker dan fictie. Ik bots voortdurend op de muren van onze hokjesgeest. Met deze voorstelling wil ik bereiken dat grenzen vervagen. Dat een moslim een kijkje krijgt in de christelijke keuken en andersom. Dat mannen na afloop hun feminiteit ervaren, vrouwen trots zijn op hun kracht en de mens diens gelaagdheid omarmt. Ik wil dat het publiek het eendimensionale identiteitsdenken doorbreekt.”

En toen schiep God Mounir
foto Irwan Droog
 • Credits

  Concept, tekst en spel: Mounir Samuel

  Regie: Hesdy Lonwijk

  Dramaturgie: Maarten van Hinte

  Lichtontwerp en techniek: Vincent Romijn,Geluidsontwerp: Thomas Kalksma, Decorontwerp: Mirja Bons

  Publiciteit: Dorèndel Overmars,Fotografie & grafisch ontwerp: Irwan Droog

  Verkoop: Alles voor de Kunsten

  Producent: Stichting Publieke Werken / Inge Koks

  Mede mogelijk gemaakt door: 

  Podium Mozaïek, Amsterdams Fonds voor de Kunst, Bankgiro Loterij Fonds, Fonds 21, What You See Festival

 • Speellijst

  Tournee aanstaande of afgerond.

  Bekijk de hele speellijst

  Tournee aanstaande of afgerond.