Esther Scheldwacht.

Esther Scheldwacht studeerde in 1991 af aan de Amsterdamse Toneelschool. Ze is sindsdien verbonden aan het Rotheater.

Esther Scheldwacht (1968) is vanaf 1991 verbonden aan het Ro Theater en werkt sinds elf jaar als freelancer, o.a. bij het Nationale Toneel (Oresteia, Retour Hollandse Spoor, Medea), Hummelinck Stuurman (De Stille Kracht) en MightySociety (MightySociety#10). Daarnaast regisseert zij regelmatig bij de jeugdtheaterschool in Den Haag en schrijft sinds kort een column in maandblad Moesson. Esther maakte samen met haar broers in 2008 de Indische Trilogie en was  nog te zien in de succesvolle voorstelling Branden van het Ro Theater en Hoe Mooi Alles met Kees Hulst.

Helga Maria Baumgarten is de derde solovoorstelling van Esther Scheldwacht en het meest persoonlijke deel van haar trilogie. Haar succesvolle eerste deel was de solovoorstelling De Sunshine Show over een Thaise travestiet. Daarna schreef en regisseerde ze acteur Stefan de Walle in de solovoorstelling Op een mooie Pinksterdag, geïnspireerd op het boek ‘Ontpopt’ van Caspar Janssen. Centraal in al haar stukken staat een schijnbaar onopvallende mens waar een groot verhaal achter schuilt.

Esther Scheldwacht Foto © René Castelijn

Esther Scheldwacht studeerde in 1991 af aan de Amsterdamse Toneelschool. Ze is sindsdien verbonden aan het Rotheater. Naast het spelen is zij ook gaan regisseren, schrijven en begeleiden. De afgelopen jaren was ze te zien in o.a. Branden en Mighty Society 10 en de zelfgeschreven solovoorstelling De Sunshine Show (geselecteerd voor Theaterfestival 2013) Sinds twee jaar schrijft Esther als columniste voor Moesson. Op een mooie Pinksterdag is haar tweede stuk (een coproductie met het Nationale Toneel). Deze voorstelling wordt gespeeld door de man van Esther, NT acteur Stefan de Walle. De voorstelling zal te zien zijn in seizoen 2014-2015. Daarnaast is ze ook te zien in de voorstelling Genesis (regie Johan Doesburg).