Esther Scheldwacht.

Helga Maria Baumgarten is de derde solovoorstelling van Esther Scheldwacht en het meest persoonlijke deel van haar trilogie.

Helga Maria Baumgarten.

'Ik zal naar u glimlachen. Maar alleen als u kijkt.'

Hoeveel mensen hoor je nu echt? Zij die schreeuwen of zij die stilletjes aan je voorbij lopen? Helga Maria Baumgarten is een tragikomedie over één van de duizenden mensen waar je in het leven aan voorbijgaat zonder hen te zien.

© Martijn Beekman

Helga is verzorgster in een psychiatrische kliniek. Zij heeft een geheim, waar ze met niemand over praat. Als dochter van Chinese acrobaten werd ze verkocht aan een Duitse circusfamilie. Na een turbulente jeugd wordt ze gedwongen het circus te verlaten. Vanaf dat moment is Helga’s leven niet meer hetzelfde. Ze verdwijnt naar de achtergrond, maar doordat Esther Scheldwacht besluit een voorstelling over haar te maken, wordt ze gedwongen zichtbaar gemaakt. Dit leidt tot een absurdistische confrontatie tussen actrice en personage. In 2014 speelde Esther Scheldwacht een verpleegster in de voorstelling Bossen van het Ro Theater. Een klein, onopvallend personage dat oorspronkelijk niet in het stuk van schrijver Wajdi Mouawad voorkwam, maar door Esther Scheldwacht zelf werd gecreëerd. De verpleegster begon haar gaandeweg zo te intrigeren dat ze over haar een voorstelling wilde maken.

© Martijn Beekman

Helga Maria Baumgarten is de derde solovoorstelling van Esther Scheldwacht en het meest persoonlijke deel van haar trilogie. Na haar succesvolle solovoorstelling De Sunshine Show over een Thaise travestiet, schreef en regisseerde ze acteur Stefan de Walle in de solovoorstelling Op een mooie Pinksterdag, geïnspireerd op het boek ‘Ontpopt’ van Caspar Janssen. Centraal in al haar stukken staat een schijnbaar onopvallende mens waar een groot verhaal achter schuilt. Helga Maria Baumgarten is een coproductie met Theater aan het Spui.

Helga Maria Baumgarten

Spel, tekst, regie Esther Scheldwacht. Lichtontwerp Jan Harm Wagner. Vormgeving Lidwien van Kempen Muziek Moos de Walle. Kostuumatelier Erik Bosman, Karin van der Leeuw. Techniek Sidney van Geest. Productie Ad van Mierlo. Fotografie René Castelijn en Martijn Beekman. Grafische vormgeving IN10.

Voor alle publiciteit rondom Helga Maria Baumgarten kunt u terecht bij het ROtheater – Gerlinde Bolt T: +31 (0)10 3032741 E: gerlinde@rotheater.nl