Every Brilliant Thing | Het Nationale Theater | Casper Vandeputte

 

Schepijs. De stem van Nina Simone. Dingen met streepjes. Van een berg af fietsen. De geur van oude boeken. Dat zijn zo maar wat dingen die het leven de moeite waard maken. Wat geeft het leven kleur? Wat geeft jouw leven kleur?

Een kind van zes begint op een dag een lijst te maken met alle geweldige dingen in het leven. Die lijst is bedoeld voor diens depressieve moeder, die na haar eerste zelfmoordpoging in het ziekenhuis is beland. Naarmate het kind ouder wordt, naar de universiteit gaat en verliefd wordt, groeit de lijst tot er uiteindelijk een miljoen dingen op staan. Steeds meer blijkt het een reddingsboei voor het kind dat inmiddels zelf een volwassene is geworden.

Met Every Brilliant thing creëerde Duncan Macmillan, bekend van de theaterhit People, places & things, een hartverwarmende monoloog die een zegetocht maakte over de wereld. Het stuk kan gespeeld worden door een jonge acteur, een oude acteur – vrouw, man, genderfluïde, het maakt niet uit. Macmillan daagt de makers uit om er hún tekst van te maken en dat is precies wat we dit seizoen gaan doen door meerdere acteurs en regisseurs deze tekst op de planken te laten brengen. Als publiek zit je dicht op de verteller en word je onderdeel van de voorstelling door zelf zaken aan de lijst toe te voegen of soms zelfs mee te spelen.

Credits

spel Tamar van den Dop of Bram Suijker regie Erik Whien tekst Duncan Macmillan vertaling Sanne Parlevliet bewerking Casper Vandeputte  dramaturgie Willemijn Barelds kostuumadvies Lotte Goos

Voor de Theaters

Download hier het materiaal van deze voorstelling.
Contactpersoon publiciteit is Marije Bettonviel (marijebettonviel @hnt.nl)