Granm’ma | Wensley Piqué | ROSE Stories

 

Intieme poppenvoorstelling van Wensley Piqué, geïnspireerd op zijn Granm’ma (oma in het Sranantongo) en haar laatste levensfase, waarin eenzaamheid de harde werkelijkheid is.

“Jongen, wanneer ga ik je vader zien? Want ik wacht, ik wil naar ‘huis’. Maar voordat ik ga wil ik nog één keer mijn enige zoon zien.” Deze woorden hoorde Wensley Piqué dagelijks toen hij zijn oma bezocht in Suriname. Het inspireerde hem tot de intieme poppenvoorstelling Granm’ma (oma in het Sranantongo) over haar laatste levensfase, waarin eenzaamheid de harde werkelijkheid is.

Buiten hoor je de tijd verstrijken, maar de verlaten stilte van de slaapkamer van Granm’ma is een tijdloos universum. Herinneringen aan haar man, kind en kleinkinderen zijn levensecht en vullen de verder zo lege ruimte met een warme gloed. Een gloed waarin zij moederziel alleen haar laatste dagen slijt. Wanneer van tijd tot tijd de stilte wordt doorbroken met de muziek van vroeger, weet stille granm’ma je nog altijd met een subtiele lach te verleiden. Granm’ma leeft, ook al wil ze naar ‘huis’.

Met ingetogen poppenspel, waarin hij volledig samensmelt met zijn personage, brengt Piqué een liefdevolle ode aan zijn oma en geeft hij ons een intiem kijkje in haar laatste dagen, in al haar eenzaamheid en levenslust. Een warm, persoonlijk en tegelijkertijd universeel verhaal.

Bij ROSE stories vinden verhalen een vorm in culturele en maatschappelijke projecten. Hiermee streeft de organisatie naar een realistischere afspiegeling van de hedendaagse Nederlandse samenleving en daarmee een inclusieve maatschappij. Ze maken zowel theater als films als boeken; bij elk verhaal zoekt ROSE Stories het beste medium. Voor theater produceerden zij o.a. het uiterst succesvolle Melk en Dadels en de jeugdvoorstelling SST.

IN DE PERS
“Een warme en intieme voorstelling die ondanks de eindigheid van oma’s leven ook feelgood is”.
★★★★ DE VOLKSKRANT

“Performer Wensley Piqué brengt met de poppentheatervoorstelling Granm’ma een intieme ode aan zijn grootmoeder.”
★★★★ NRC

OVER WENSLEY PIQUÉ
Piqué studeerde in 2017 af als theatermaker en docent Drama aan de Toneelacademie Maastricht. Tot dusver werkte Wensley op zowel uitvoerend (Studio Figur, Duda Paiva, Theatergroep DOX, De Toneelmakerij e.a.) als recentelijk ook op creatief niveau (Theater a/d Rijn, Bijlmer Parktheater e.a.) op het snijvlak van performance, dans en beeldend theater. In het najaar van 2021 kwam Wensley Piqué bij ROSE stories met de intieme poppenvoorstelling Granm’ma (‘oma’ in het Sranantongo).

CREDITS
concept en performance Wensley Piqué dramaturg Javier López Piñón muziek Marlon Penn spelcoach en advies Babiche Ronday & Duda Paiva lichtontwerp Bernd Wouthuysen decor, kostuum Annelies Michelle Shakison poppen Rosa Verloop campagnebeeld Karima Maruan producent ROSE stories in coproductie met Bijlmer Parktheater

SPEELPERIODE
eind april tot en met begin juni 2023.

VOOR DE THEATERS
Download HIER het PR-materiaal van deze voorstelling.
Contactpersoon marketing en PR: Dieke van der Spek en Leonie Poot, info [at] ludieke [dot] nl
Download HIER de technische lijst.