Feikes Huis

Firma DRAAK

Op verschillende niveaus is het kruipen in de huid van iemand anders aanwezig. Firma DRAAK onderzoekt het fenomeen waar de mens mee lijkt doordrenkt. Het lichaam als verlengstuk van je innerlijke identiteit. Wat straal je uit? Klopt de buitenkant met de binnenkant? Hoe zit dat bij transgenders? Of Gothics? Met thema’s als ‘identiteit’ en ‘gender’ op onze stoep is dit onderwerp actueler dan ooit. In de performance voorstelling ‘Japanse Meisjes’ ondergaan de twee performers Nick Bos en Mathieu Wijdeven een gedaantewisseling en nemen zij een andere identiteit aan. Zij verlaten hun lichaam, de Westerse cultuur, tradities en gender en wisselen die in voor een vrouwelijke Japanse identiteit.

Identiteit ontstaat bij de geboorte, maar ontwikkelt zich het hele mensenleven. Je kleden en je vrienden kiezen geeft je enigszins de kans jezelf te uiten zoals je je van binnen voelt. Maar er zijn ook dingen waar je vaster aan zit, zoals je geslacht en je afkomst. Toch gaat Firma DRAAK deze moeilijkheidsgraad aan in hun onderzoek en de uiteindelijke voorstelling. In de performance voorstelling ‘Japanse Meisjes’ doorlopen Nick en Mathieu van Firma DRAAK een volledige transformatie en stappen zij in de huid van twee Japanse meisjes. Of misschien hetzelfde Japanse meisje? Het wordt een fysieke uitdaging voor de twee performers.
Nick en Mathieu worden tijdens het vooronderzoek van het project Japanse Meisjes geholpen door Jija Sohn, zij is geboren in Japan en is voor haar dansopleiding naar Nederland gekomen. Zij is onlangs afgestudeerd en maakt onder haar eigen naam dansperformances.

Japanse Meisjes – Firma DRAAK
 • credits

  Concept & Spel: Nick Bos en Mathieu Wijdeven
  Transformatie begeleiding: Jija Sohn
  Dramaturgie: Pol Eggermont

 • Speellijst

  Tournee afgerond.


  Bekijk de hele speellijst

  Tournee afgerond.

 • biografie

  Firma Draak is een jong en ondernemend performance collectief dat visueel en beeldend theater maakt, bestaande uit Nick Bos en Mathieu Wijdeven. Twee talentvolle theatermakers die na hun afstuderen aan de opleiding Performance (Toneelacademie Maastricht) hun theatrale visie en unieke kijk op de wereld hebben gebundeld waarmee ze eerder voorstellingen als Ultimate Cube (première tijdens Pop Arts Festival april 2018), Cube to.., Ro-Bot en NXT LVl hebben gemaakt.