Kadrage | Tuning People

 

De tweede samenwerking van Vlamingen Jef Van gestel (ex-Huis van Bourgondië en winnaar VSCD Mimeprijs 2015) en Peter Vandemeulebroecke (ex-NNT) met veel absurde humor en maar heel weinig woorden. In dertig houten kaders volgen de beeldverhalen elkaar associatief op.

Twee spelende mannen, zoals de dikke en de dunne, maar nu de grote Peter en de kleine Jef, creëren een eigen universum dat bestaat uit dertig gekaderde wereldjes. Ze beginnen op een leeg vlak. De kleine werpt zich op de schoot van de grote, het is een piëta die daarna tot leven komt. De stoel laat door een oranje koord een klein houten kader opveren, en dat kader is ook verbonden met een oranje koord aan een weer wat groter koord, enzovoorts, dertig keren lang.

Tableaux vivants volgen elkaar op in een reeks steeds groter wordende omlijstingen die als een pop-up boek openklappen. Lege lijsten die schreeuwen om gevuld te worden. De taferelen komen tot leven, de ene keer gaan ze heel snel in beweging en vaak overstag, andere keren zijn de aanlopen lang en langzaam, maar is de verrassing van de schepping des te groter.

Het spel hangt tussen performance, beeldende kunst en fysiek theater. Het is binnen de kaders buiten de lijntjes kleuren, fysiek en met objecten en attributen. De twee dragen elkaar als planken, tollen met hun lijven rond, ze plakken aan elkaar, ze zwieren elkaar, schreeuwen hun dolle pret uit.

De soundscape stuwt ze daarin en ondersteunt de spanning en de rust die uitgaat van de twee spelers. Ze dagen elkaar uit, als kind, als vriend, voeren slapsticks op, met en zonder pointe, ze hangen de onnozelaar uit, de scheppende artiest, de lijdende kunstenaar, ze ruziën een beetje, worden snel weer vriendjes, voelen zich gevangen, bevrijden elkaar. Steeds primeert het plezier in het maken van de beeldende creaties. Ze maken geometrische vormen met een jaloezie, ze verrassen met opblaasbare poppen met of zonder piemel, schommelen in hun blootje en stralen pure vreugde uit. De homo ludens in volle glorie!

IN DE PERS
“Een uur lang zijn twee mannen zichzelf aan het omlijsten. En als die mannen Jef Van gestel en Peter Vandemeulebroecke zijn, is dit geen saaie bezigheid. Het zijn woest-energieke speelbeesten met een eindeloze fantasie, bedreven in de fysieke comedy en met een hang naar een wilde poëzie.”
De Groene Amsterdammer

“De toeschouwers zitten als het ware aan de rand van een speeltuin, en kijken via de grote theaterlijst naar het spelen van deze mannen en ze verwonderen zich steeds opnieuw over wat die twee – vaak tot eigen verrassing – nu weer uithalen. In deze sombere tijden is deze ode aan de verbeelding een welkome verademing.”
Theaterkrant

“Dit is gedurfd en inventief visueel theater. Waarbij de makers échte risico’s durfden te nemen. En dat levert hier grillige en spannende kunst op, met alle remmen los en alle sluizen van de verbeelding open.”
De Standaard

CREDITS
concept, spel Peter Vandemeulebroecke, Jef Van gestel regie Harm van Geel spelcoaching Lars Brinkman geluidsontwerp Ruben Nachtergaele lichtontwerp Britt De Jonghe decor Sven Roofthooft, Tomislav Ruzic kostuums Wim Muyllaert met de steun van de Vlaamse overheid coproductie met Feikes Huis

SPEELPERIODE
maart – mei 2022

VOOR DE THEATERS
Download HIER het materiaal van deze voorstelling.