Kamp | Hotel Modern

 

Een enorme maquette van Auschwitz-Birkenau vult het podium. Overvolle barakken, een spoorlijn, de poort met de woorden Arbeit macht frei. Op het toneel wordt de miniatuurversie van het kamp tot leven gewekt: duizenden geknutselde poppetjes van acht centimeter verbeelden de gevangenen en hun beulen. Als reusachtige oorlogsverslaggevers dwalen de drie spelers met minicamera’s door het kamp, filmen de gruwelijke gebeurtenissen en maken het publiek ooggetuige.

De voorstelling ging in 2005 in première, was te zien in theaters en op festivals in Europa, Australië, Japan, de Verenigde Staten, Rusland en Canada enkreeg lovende en intense reacties van publiek en pers.

IN DE PERS
“De makers hebben een vorm gevonden om het opnieuw over dit beladen onderwerp te hebben. Om aan de orde te stellen tot welke uitersten mensen in staat zijn. In alle oprechtheid.”
De Volkskrant

“Dappere en geslaagde verbeelding van het onbegrijpelijke.”
Historisch Nieuwsblad

“De spelers voelen een eerlijke noodzaak om over Auschwitz te getuigen.” Auschwitz Bulletin

“Oud, jong, ga hierheen als het kan. Zoiets moois en indringends en unieks zie je zelden.”
Hanneke Groenteman

CREDITS

makers en spelers Pauline Kalker, Arlène Hoornweg, Herman Helle geluid Ruud van der Pluijm foto’s Herman Helle, Leo van Velzen met dank aan kampoverlevenden Fien Benninga-Warendorf, Leny Boeken-Velleman, Hans en Noemie Beckman, die indertijd hun ervaringen aan de makers wilden vertellen

SPEELPERIODE
april, mei, 2022

Hotel Modern wil deze voorstellingen graag in theaters voor scholieren spelen, eventueel gecombineerd met een avondvoorstelling.

FESTIVAL
Omdat Hotel Modern alle voorstellingen op het repertoire houdt, is ze ook op zoek naar theaters die een Hotel Modern Festival/week zouden willen organiseren, waarbij er dan elke dag een andere voorstelling uit het repertoire gespeeld kan worden.