Kamp | Hotel Modern

 

Een enorme maquette van Auschwitz-Birkenau vult het podium. Overvolle barakken, een spoorlijn, de poort met de woorden Arbeit macht frei. Op het toneel wordt de miniatuurversie van het kamp tot leven gewekt: duizenden geknutselde poppetjes van acht centimeter verbeelden de gevangenen en hun beulen. Als reusachtige oorlogsverslaggevers dwalen de spelers met minicamera’s door de maquette, filmen de gruwelijke gebeurtenissen en maken het publiek ooggetuige.

Waarom Hotel Modern Kamp heeft gemaakt
De grootvader van Hotel Modern-maker Pauline Kalker heette Joseph Emanuel Kalker. Hij was huisarts, heel geliefd bij zijn patiënten, en een geweldige vader voor zijn kinderen. Hij werd in Auschwitz vermoord. Pauline heeft zich altijd een voorstelling willen maken van de plek en de omstandigheden waarin hij de dood vond. Kamp is daarvan het resultaat.

IN DE PERS
“De makers hebben een vorm gevonden om het opnieuw over dit beladen onderwerp te hebben. Om aan de orde te stellen tot welke uitersten mensen in staat zijn. In alle oprechtheid.”
De Volkskrant

“Dappere en geslaagde verbeelding van het onbegrijpelijke.”
Historisch Nieuwsblad

“De spelers voelen een eerlijke noodzaak, nu er steeds minder overlevenden zijn, om over Auschwitz te getuigen.”
Auschwitz Bulletin

“Oud, jong, ga hierheen als het kan. Zoiets moois en indringends en unieks zie je zelden.”
Hanneke Groenteman

“Kamp reminds us that the unthinkable can come to pass whenever humanity turns its back on the values upon which its own sanity and security rest.” LA Times

CREDITS

makers en spelers Pauline Kalker, Arlène Hoornweg, Herman Helle geluidsconcept en live geluid Ruud van der Pluijm techniek Edwin van Steenbergen, Pablo Strörmann met dank aan Fien Benninga-Warendorf, die haar kampervaringen met de makers wilde delen

SPEELPERIODE
Maart tot en met juni 2024

Kamp ging in 2005 in première en was te zien in theaters en op festivals in Europa, Australië, Japan, de Verenigde Staten, Rusland en Canada en kreeg lovende en intense reacties van publiek en pers.
De voorstelling bevat geen gesproken tekst en is dus ‘language no problem’.

VOOR DE THEATERS
Download HIER het materiaal van deze voorstelling.
Contactpersoon publiciteit en educatie is Michiel van Zuijlen, MICHIEL [AT] HOTELMODERN [DOT] NL