Alles voor de Kunsten

Alles voor de Kunsten
Laatste Paar Dagen

Na drie solo’s: De Sunshine Show, Op een Mooie Pinksterdag en Helga Maria Baumgarten schreef Esther Scheldwacht voor het eerst een dialoog: Laatste Paar Dagen.
Laatste Paar Dagen is een toneelstuk voor een man, een vrouw en een teckel.

Een verhaal over een ontmoeting. Over liefde die heel plotseling toeslaat. Over een leven dat eindigt en een leven dat begint. Een man op leeftijd wordt op de intensive care binnengebracht. Het is Rein Tas, een zonderling die zo blijkt al snel ,niet lang meer te leven heeft en zijn laatste dagen in het ziekenhuis zal doorbrengen. Hij wordt verzorgd door de verpleegkundige Engeltje Donderdag die zich steeds meer over hem ontfermt en op het laatst niet meer van zijn zijde wijkt.
Laatste Paar Dagen speelt met het besef van tijd en intensiteit. Met dit stuk gaat Scheldwacht op zoek naar een bewustzijn waar we in ons dagelijkse leven geneigd zijn om aan voorbij te gaan. Door de samengebalde tijd komen haar hoofdpersonages razendsnel tot een kern en tot elkaar. Immers, tijd voor onzin is er niet.

De pers over Hoe Mooi Alles:
NRC: ‘Prachtig intiem is de theatervoorstelling Hoe mooi allesnaar de gelijknamige biografie door Mirjam van Hengel. Kees Hulst als Vroman vertoont verrassende gelijkenis: lange gebogen gestalte, licht verwonderde manier van spreken. Zijn kalmte contrasteert nadrukkelijk met de gedragen speelstijl van Esther Scheldwacht als Tineke. In snel gemonteerde scènes maken zij een tijdreis door hun leven, waarin herinnering en heden verrassend samenvloeien.’

Theaterkrant:’ Kees Hulst en Esther Scheldwacht zijn geknipt voor de rollen van Leo Vroman en zijn vrouw Tineke, en zijn een genot om naar te kijken. Zoals het echtpaar Vroman ruim 75 jaar een liefdevolle eenheid vormde, zo geven Hulst en Scheldwacht zorgvuldig en teder gestalte aan een liefde die standhield, ondanks wereldoorlog, jappenkamp en emigratie naar Amerika.’

Laatste Paar Dagen
© Martijn Beekman
 • Credits

  Tekst: Esther Scheldwacht
  Spel: Kees Hulst, Esther Scheldwacht
  Eindregie: Daria Bukviç
  Vormgeving: Lidwien van Kempen
  Soundscape: Wim Conradi
  Kostuums: Iris Elströdt
  Productie: Alles voor de Kunsten

 • Biografie

  Kees Hulst werkte bij o.a. Toneelgroep Amsterdam en werd nationaal bekend door zijn vertolking van Hendrik Groen in de gelijknamige TV-serie, najaar 2017.

  Esther Scheldwacht acteerde bij oa het RO Theater, Eric de Vroedt en het Nationale Theater. Laatste Paar Dagen is de tweede samenwerking van Esther Scheldwacht en Kees Hulst. In 2015 maakten ze Hoe Mooi Alles, gebaseerd op het leven van Leo en Tineke Vroman.