MINOUX – Moeder mag niet dood | Minoux

 

Moeder mag niet dood is het eerste deel van het drieluik Moeder, Vader en Kinderen. Een trilogie over de rijke, geheimzinnige en vaak gesloten structuren van het gezin.

Dit drieluik wordt gemaakt met steeds verschillende artistieke en maatschappelijke partners. Voor Moeder werd samengewerkt met documentairemaker Maasja Ooms en Gouden Dans. Deel 2 Niet de vaders van Ravi Parker wordt in 2020 gemaakt met acteur Eelco Smits en een homoseksueel mannenkoor. In deel 3 komen kinderen aan het woord en wordt gemaakt in samenwerking met een jeugdtheatergezelschap, een kinderrechter en lokale gerechtshoven.

Moeder Jopie heeft zich voorgenomen om niet dood te gaan. Dochter Minou heeft beloofd haar daarbij te helpen. Ze is alleen vergeten wanneer.

Moeder danst en leert ons de rituelen van haar levensdrift. Dochter gaat ondertussen op zoek naar het punt waarop de beladen belofte ooit is gedaan. Wat zijn de consequenties van moeders ongebreidelde levenslust voor de overtuigingen van de dochter?

In een unieke mix van cabaret-theater-documentaire onderzoekt Minou de blauwdruk van haar leven, terwijl moeder Jopie met uiterste precisie en volle overgave haar levensverlengende zang- & dansrituelen deelt. Daarmee is het proces van de voorstelling in zichzelf misschien wel de ultieme methode om moeder zo lang mogelijk in leven te houden. Vrolijk zwierend richting eeuwigheid geven moeder en dochter een energiek beeld van een omgekeerde euthanasie. Als broodnodig tegengeluid bij het maatschappelijke debat over ouderen dat altijd gericht is op aftakeling, ontbrekende zorg en het georganiseerde levenseinde.

Een ontroerende en optimistische voorstelling voor iedereen met onbeteugelde levensdrift of met gebrek daaraan. Met filmbeelden van documentairemaker Maasja Ooms (winnaar IDFA Publieksprijs 2017) en dans door ouderen van Gouden Dans.

De voorstelling heeft de mogelijkheid uit te monden in een levensverlengende dansavond voor iedereen. DJ aanwezig.

Credits:
Idee, tekst en spel: Minou Bosua
De Moeder: Jopie Bosua
Beeld: Maasja Ooms
Choreografie: Ireen Kurvers (Gouden Dans)
Artistiek team: Annelies van Wieringen, Wannie de Wijn, Corien Baar
Foto: Guido Bosua
Ontwerp: the Big Long Fat A.