Veenfabriek

Ophelia is een hartstochtelijke ode aan de kracht van het theater en de verbeelding.
De acteurs en muzikanten van de Veenfabriek nemen je mee in vervlochten verhalen over inspiratie en begeerte. We zetten onze tanden in het tragische liefdesverhaal van Hamlet & Ophelia, vertellen het verhaal van de beroemde Ierse actrice en muze Harriet Smithson, die heel Parijs gek maakte met haar vertolking van Ophelia, en laten ons inspireren door haar meest obsessieve bewonderaar, Hector Berlioz.

Net als Hamlet & Ophelia en Harriet & Berlioz leven we aan de vooravond van een revolutie. Wat kunnen we leren van hun verhalen? Wat betekent het te twijfelen, lief te hebben en tot waanzin gedreven te worden in een tijd waarin egoïstische, opportunistische en kleingeestige leiders progressieve ideeën de kop in proberen te drukken? Net als Hamlet en Harriet zetten we alles op alles om met theater het verschil te maken.

Voor Ophelia verweeft Joeri Vos nieuw geschreven teksten met de woorden van Shakespeare en Berlioz tot een tragikomisch verhaal over de bewonderaars en bewonderden die we zelf zijn.
Componist Bastiaan Woltjer laat zich inspireren door de passie en persoonlijkheid van Berlioz. In navolging van deze hartstochtelijke toonkunstenaar gaat hij voor de voorstelling Ophelia op zoek naar zijn eigen, meest persoonlijke verklanking van liefde en waanzin. Zijn compositie schakelt tussen kamermuziek, popmuziek en hedendaagse klassieke muziek. De geluiden van een intiem liefdesduet tussen viool en zang worden gevolgd door een waanzinnige, extatische tutti; vervormde samples uit Berlioz’ Symphony Fantastique begeleiden de klaagzang van Ophelia als ze langzaam wegzinkt in een moeras van hemelse trombone klanken.

Ophelia
foto © Carla Kogerman
  • Credits

    tekst: William Shakespeare, Hector Berlioz en Joeri Vos | regie: Joeri Vos | muziek: Bastiaan Woltjer | spel: Jacobien Elffers, Roland Haufe, Phi Nguyen, Ruta van Hoof, Ton van der Meer, John van Oostrum, e.a. | decor: Mats Boswijk

  • Speellijst

    Tournee afgerond.


    Bekijk de hele speellijst

    Tournee afgerond.