Veenfabriek

In het beroemde verhaal van Carlo Collodi snijdt schoenlapper Gepetto uit een stuk pijnboomhout een pop die tot leven komt. Hij noemt hem: Pinokkio. Het houten jongetje verlangt naar avontuur en feesten met zijn vrienden. Hij wil er bij horen! Maar omdat de hele wereld liegt en bedriegt en hij alles gelooft – en omdat als hij zélf liegt gelijk zijn neus begint te groeien – raakt Pinokkio steeds dieper in de problemen. Terwijl hij zo graag een echte jongen wilde worden, van vlees en bloed. Komt de goede fee hem nog redden? Of gebeurt dat alleen in sprookjes?

In een tijd waarin we onszelf en elkaar maar al te graag voor de gek houden, leugenachtige politici aanhoren en keer op keer in fake news trappen, bewerken Joeri Vos en Paul Koek de Pinokkio van Carlo Collodi tot een eclectisch feest over verleiding, aanpassen en opgroeien.
Met de voltallige Veenfabriek en het Franse muziekensemble La Compagnie du Tire-Laine bouwen ze met muziek, theater, dans en spektakel een kleurrijk Pleasure Island. Paul Koek laat zich voor de muziek inspireren door de Tarantella: een van de bekendste Italiaanse dansen, vernoemd naar de tarantulaspin. De beet van deze spin werd als excuus gebruikt om wild te kunnen dansen, voornamelijk door vrouwen, die dat eigenlijk niet mochten. Een leugen die maar al te graag in stand werd gehouden.
Pinokkio is een vrolijk en wrang volksfeest met de allernieuwste leugens. Kom naar ons Pleasure Island waar je stoutste dromen werkelijkheid worden en waar je met ons mee mag dansen, spelen en muziek maken. Geef je net als Pinokkio over aan de heerlijke hallucinerende leegte van onze wereld.
Want verleidelijke leugens zijn toch veel lekkerder dan de harde realiteit?

Pinokkio
© Anne Harbers
 • Credits

  De Veenfabriek i.s.m. muziekensemble La Compagnie du Tire-Laine uit Lille (FR)
  Regie: Joeri Vos
  Tekst: Carlo Collodi, Joeri Vos, Teun Smits
  Muziek: Paul Koek, La Compagnie du Tire-Laine
  Met: Phi Nguyen, Reinout Bussemaker, Jacobien Elffers, Roland Haufe, Ruta van Hoof, Milena Haverkamp, Ton van der Meer, John van Oostrum, Bastiaan Woltjer, Arnaud van Lancker, Benoit Sauvage, Yann Deneque, Frédéric Tetaert, Joeri Vos, Paul Koek e.a.
  Kostuums: Vita Coenen
  Vormgeving: Mats Boswijk

 • Speellijst

  Tournee afgerond.


  Bekijk de hele speellijst

  Tournee afgerond.