SATISFACTORY | Booi Kluiving | Feikes Huis | Theater a/d Rijn

 

WhisperingWieke, LynnieZ & AmazingAva willen meer volgers. Ze besluiten zich op te geven voor de SatisFactory. Een content-farm die hen belooft om ze om te toveren van compleet onbekende content-creators tot wereldberoemde ASMR-tists. Al snel komen ze erachter dat hoe sensationeler ze zijn, hoe meer volgers ze aan zich verbinden. Langzaamaan zie je ze kapotgaan aan de content die ze zelf creëren.

SatisFactory is een voorstelling over het fenomeen van ASMR (Autonomous Sensory Meridian Response). Je weet wel, dat tintelende gevoel wat je krijgt als je ziet hoe kleine stukjes zeep van een groot blok worden afgesneden met een stanleymes. Of wanneer iemand zacht tikkende geluiden maakt in een microfoon.

Over ASMR en vooral de ASMR-tists is veel te doen. Ze vechten continu tegen het stigma dat hun werk een soort verhulde softporno is. In hoeverre zijn ze zelf verantwoordelijk voor de giftige cultuur die er rond ASMR is ontstaan, in hoeverre zijn het de algoritmes en de kijkers die hen daartoe dwingen?

CREDITS
concept & regie Booi Kluiving  spel Wieke van Rosmalen, Lindsay Zwaan & Ayisha Siddiqi scenografie Kars van den Heuvel grafische vormgeving Stijn Stumpel dramaturgie Pol Eggermont digitale dramaturgie Ioana Stanescu kostuum Carlijn Veurink techniek Guus Broeren, Matthijs Derksen uitvoerend producent Marijn Maurits technish advies Gertjan Biasino productie Feikes Huis coproductie Theater a/d Rijn, aangesloten bij De Nieuwe Oost ondersteund door Fonds Podiumkunsten & Stimuleringsfonds Digitale Cultuur met dank aan Thomas de Wit 

IN DE PERS
Aybala Carlak (Het Parool) over De Memers:
“De memedichtheid ligt zo hoog dat je je aan het einde van de voorstelling een beetje verdoofd voelt, zoals je eigenlijk ook hebt na een uurtje scrollen op Instagram/Reddit/TikTok. Chapeau.”
“Booi Kluiving (1994) maakt graag theater over digitale cultuur, en is daar terecht succesvol mee.”
“Kluiving brengt verder nog een goede boodschap: deze internetcultuur moeten we beschermen. Tegen censuur, tegen boomers, tegen geprivilegieerden. Want in tegenstelling tot theater, zijn memes vermaak van de armen.”

OVER BOOI KLUIVING
Booi Kluiving (Amsterdam, 1994) studeerde in juni 2018 af aan de Toneelschool Arnhem en maakt voorstellingen over digitale cultuur. Vanuit zijn persoonlijke fascinatie onderzoekt hij de communicatie in deze werelden en de invloed hiervan op de populaire cultuur. Hij dompelt zich volledig onder in deze digitale subculturen en omringt zich met mensen uit deze werelden. Hierdoor kan hij de voor- en nadelen die de verschillende digitale werelden met zich meebrengen laten zien. Hierbij zoekt Kluiving ook naar nieuwe vormen van vertelling en gebruikt hij elementen die hij in deze online werelden aantreft.
In 2020 maakte hij de voorstelling Let’s Play waarin hij door middel van games op zoek ging naar de betekenis van het leven. Na Let’s Play maakte hij in 2022 De Memers. Een ode aan al die typerende plaatjes online. Kluiving maakte door 200-300 memes te ensceneren de vertaalslag naar het theater.

SPEELPERIODE
februari t/m april 2023

VOOR DE THEATERS
Download HIER het materiaal van deze voorstelling.
Contactpersoon marketing en PR is Cat van der Voort (pr @ allesvoordekunsten.nl)