Seksklimaat | Maria Goos, Sieger Sloot, Michiel de Jong

 

Een ego-ecodocument over de klimaatcrisis van en met Maria Goos, Sieger Sloot en Michiel de Jong die hun leven heeft veranderd. Inclusief loterij, quiz en flashmob.
Nadat we samen De Hulp hadden gemaakt (een gelauwerde voorstelling over de kredietcrisis) en nog vóórdat de coronacrisis in ons leven kwam, besloten wij, Maria, Michiel en Sieger dat we het over die andere crisis wilden hebben: de klimaatcrisis. Nee, nu niet stoppen met lezen, nu even karakter tonen, dat hebben wij ook gedaan. En ja, daar hebben we wel eens spijt van gehad. Want de klimaatcrisis is geen personage maar een onderwerp, een gespreksonderwerp. En wat voor een. Het komt ter sprake en kerstdiners zijn verpest, vriendschappen worden opgezegd, kinderen maken ouders radeloos doordat ze geen vlees meer willen eten, wetenschappers worden gedemoniseerd, in een vliegtuig stappen doe je met een zak over je hoofd of je roept dat het allemaal onzin is en je vliegt zorgeloos voor 34 euro naar De Algarve.

Een kind zeilt uit bezorgdheid over de klimaatcrisis naar New York. Ze roept huilend dat de wereldleiders zich moeten schamen. Voor de een wordt ze een heldin en voor de ander een gestoord meisje dat misbruikt wordt door klimaatterroristen. Ondertussen lazen wij boeken, spraken wij experts, kwam onze was weer te drogen op een rekje, werd vlees eten voor ons een uitzondering, gingen wij ons eigen schoonmaakmiddel maken en vervielen wij keer op keer in oud gedrag waar we vanaf wilden.

Tegen de tijd dat we de voorstelling gaan spelen met zijn drieën, hebben we elkaar drie jaar lang elke week gesproken en wat bleek tijdens die gesprekken over het klimaat: even zo vaak kwam het onderwerp seks ter sprake. Dus vandaar Seksklimaat.

Seksklimaat wordt een ego-ecodocument. Ons verhaal over onze eigen klimaatcrisis die ons leven heeft veranderd. O ja, er is ook een loterij, een quiz en een flash mob. Kom Seksklimaat met ons vieren want wij hebben een oplossing. Voor alles. We verheugen ons.

EDUCATIE
De voorstelling is ook geschikt voor jongeren van 14 tot 18 jaar. Voor hen bieden we een educatie programma aan ontwikkeld door Elles Leferink. We willen jongeren op een actieve manier – zonder oordeel – laten kennis maken met hun eigen rol in klimaatverandering. Wat doe je zelf en waarbij zouden wij burgers geholpen kunnen worden door de overheid (bijv. meer OV)? Zeer interessant voor de lessen maatschappijleer en wereldoriëntatie. 

CREDITS
tekst, idee, spel Maria Goos, Michiel de Jong, Sieger Sloot regie Maria Goos eindregie Aat Ceelen decor Robin Vogel productie Alles voor de Kunsten educatie Elles Leferink

SPEELPERIODE
januari t/m april 2022