Monumentaal | SADETTIN K.

 

Welk Monument laat je je kinderen na? Het Monument dat je van je ouders kreeg?
Theatermaker Sadettin Kirmiziyüz is vader van drie kinderen. Net als zijn ouders, beide Turkse arbeidsmigranten, heeft hij twee zoons en een dochter. Welke lessen heeft hij van zijn ouders geleerd en geeft hij door aan zijn kinderen? Kun je iets nalaten als dat wat jou nagelaten is op losse schroeven staat en je wereldbeeld wankelt? Monumentaal is een solo van een theatermakende bi-culturele vader van 40, die anno 21e eeuw iets wil betekenen voor zijn kinderen.

De afgelopen vijftien jaar maakte Sadettin voorstellingen waarin de verhalen en levens van zijn familie symbool stonden voor grote maatschappelijke en politieke thema’s als identiteit, migratie, integratie en culturele meervoudigheid. Monumenten voor zijn familie die de geschiedenis van migranten in Nederland beschreven en daarmee ook een belangrijk deel van de geschiedenis van Nederland zelf. Over zijn vader en moeder, de Turkse arbeidsmigranten uit de jaren ‘70. Over zijn broer, zus en tenslotte hijzelf, de migrantenkinderen die in de jaren ‘80 en ‘90 koste wat kost moesten integreren in een steeds minder gastvrij Nederland. Tegelijkertijd mochten ze hun Turkse en islamitische identiteit en afkomst nooit verloochenen.
Wat betekent het theater dat hij heeft gemaakt voor zijn nageslacht, welke Monumenten laat hij zijn kinderen na? En wat vinden zijn kinderen er eigenlijk van?

IN DE PERS
“Sadettin Kirmiziyüz kijkt nog één keer terug in de ontroerende voorstelling ‘Monumentaal.”
★★★★★ De Volkskrant

“Fascinerend hoe Sadettin Kirmiziyüz door de tijd en zijn familie heen laveert.“
★★★★ Trouw

“Dat Kirmiziyüz een begenadigd verteller is, met een achteloos lijkende muzikaliteit en ritme in zijn voordracht, toont hij in deze voorstelling opnieuw.”
Parool

OVER SADETTIN KIRMIZIYÜZ
Sadettin Kirmiziyüz is theatermaker, verhalenverteller en acteur. Het werk van Sadettin kenmerkt zich door een sterk autobiografisch en documentair karakter: hij put uit zijn persoonlijke leven en ervaringen om – met humor en zelfrelativering – voorstellingen te maken waarin identiteit, migratie, discriminatie, politiek en de geschiedenis van zowel Nederland als de wereld een rol spelen. Zijn voorstellingen zijn vaak verhalende monologen, veelal ondersteund door (live)muziek. Hij maakte naam met voorstellingen over zijn familie zoals Somedaymyprincewill.com en voorstellingen over actuele thema’s zoals radicalisering en discriminatie als De radicalisering van Sadettin K en Citizen K. Met zijn voorstellingen doorbreekt Sadettin de kaders van onze vastgeroeste denkpatronen.

CREDITS
concept, tekst en spel Sadettin Kirmiziyüz conceptontwikkeling Casper Vandeputte decor Sacha Zwiers
licht Gé Wegman techniek Henk Geurds productie Nikita Oldert zakelijk leiding Albert van Andel marketing Dieke van der Spek, Leonie Poot impresariaat Alles voor de Kunsten campagnebeeld Aisha Zeijpveld eindregie Floris van Delft kostuum Lotte Goos

SPEELPERIODE
Februari 2023 tot en met april 2023. Première 9 februari in Frascati Theater.

VOOR DE THEATERS
Download hier het materiaal van deze voorstelling.
Contactpersoon marketing en PR: Dieke van der Spek en Leonie Poot, publiciteit @sadettink.nl

Gerelateerd