Songs for no one | Nastaran Razawi Khorasani | KOBE

 

Theatermaker Nastaran Razawi Khorasani neemt je in Songs for no one mee in de onzichtbare levens van een jongen en een meisje, wonend in de Islamitische dictatuur van Iran. Op basis van telefoongesprekken maakt Nastaran een beeldende solo performance vol duetten, dialogen, gedichten en songs. Met de stemmen van de twee kinderen in de oeroude Perzische taal is Songs for no one een portret van een verborgen samenleving en wordt getoond wat doorgaans onzichtbaar blijft. De voorstelling won in 2020 de corona-editie van de BNG Bank Theaterprijs. Tijdens het Nederlands Theater Festival ontving Razawi Khorasani de BNG Bank Theaterprijs 2021 voor Songs for no one.

Nastaran: “Hoe kan ik mijn podium letterlijk en figuurlijk delen met mensen die daar geen toegang toe hebben? Die vraag vormt mijn onderliggende drive bij dit project. Ik ben me bewust van mijn privileges en voel meer dan ooit de verantwoordelijkheid om me uit te spreken voor zij die dat niet kunnen. Als vluchteling heb ik mijn kindertijd in Iran achtergelaten. In Nederland leef ik in vrijheid, maar identificeer me sterk met de jongste generatie kinderen in Iran nu. Ik wil hun stemmen, die anders niet gehoord worden, laten klinken.”

Wat betekent het om in een dictatuur te moeten leven? Met welke gedachten en hoop houdt de jonge generatie zich staande? Songs for no one gaat over de kwetsbaarheid van vrijheid, over onvrijheid in het dagelijkse leven en over toekomstdromen van vrijheid.

IN DE PERS
“Een fijnzinnig en indringend portret van kinderen die beknot zijn in hun vrijheden door een dictatoriaal regime dat overal ogen en oren heeft.”
★★★★ NRC 

“Niets wat Iraans-Nederlandse theatermaker Nastaran ­Razawi Khorasani doet behoeft uitleg; het wordt vanzelf politiek.”
★★★★ DE VOLKSKRANT  

Over Nastarans eerdere voorstelling Uniform bij Maas theater en dans:
“De Rotterdamse actrice en theatermaker Nastaran Razawi Khorasani legt in Uniform (ode aan de meeloper) de vinger op onze twijfels over individualiteit versus collectiviteit” .
**** De Volkskrant

Nastaran Razawi Khorasani (Iran, 1987) is afgestudeerd aan de Toneelacademie Maastricht. Tijdens het Nederlands Theaterfestival in 2014 won Nastaran de Gouden Krekel voor de meest indrukwekkende podiumprestatie voor haar rol in CASH. In 2020 won ze de BNG Bank Theaterprijs en in hetzelfde jaar ontving ze een nominatie voor de Prijs van de Nederlandse Dansdagen Jong Publiek.

CREDITS
Concept, regie, spel
Nastaran Razawi Khorasani muziek Jimi Zoet dramaturgie Tobias Kokkelmans scenografie en lichtontwerp Peter Till (BrotherTill) productie Vivianne Jorritsma techniek André Goos (Denzo Theater Techniek) marketing Dieke van der Spek foto Mostafa Heravi grafisch vormgever en beeldbewerking Maartje de Groot een productie van Kobe collectief coproducenten BNG Bank Theaterprijs 2020, Theaterfestival Boulevard, Maas theater en dans ism Het Nationale Theater, We are public, Workspacebrussels

SPEELPERIODE
Première tijdens Theaterfestival Boulevard Den Bosch, vervolgens te zien op het Nederlands Theater Festival. 

VOOR DE THEATERS
Download HIER het materiaal van deze voorstelling.
Contactpersoon marketing en PR is Dieke van der Spek (info @ludieke.nl)