Songs for no one | Nastaran Razawi Khorasani

 

Theatermaker Nastaran Razawi Khorasani neemt je in Songs for no one mee in de onzichtbare levens van een jongen en een meisje, wonend in de Islamitische dictatuur van Iran. Op basis van telefoongesprekken maakt Nastaran een beeldende solo performance vol duetten, dialogen, gedichten en songs. Met de stemmen van de twee kinderen in de oeroude Perzische taal is Songs for no one een portret van een verborgen samenleving en wordt getoond wat doorgaans onzichtbaar blijft. Songs for no one won de BNG Bank Theaterprijs in 2020 en 2021 en werd in 2022 geselecteerd door Het TheaterFestival Vlaanderen als een van ‘de meest belangwekkende, maatschappelijk relevante en vernieuwende voorstellingen’ van het afgelopen seizoen.

Nastaran: “Hoe kan ik mijn podium letterlijk en figuurlijk delen met mensen die daar geen toegang toe hebben? Die vraag vormt mijn onderliggende drive bij dit project. Ik ben me bewust van mijn privileges en voel meer dan ooit de verantwoordelijkheid om me uit te spreken voor zij die dat niet kunnen. Als vluchteling heb ik mijn kindertijd in Iran achtergelaten. In Nederland leef ik in vrijheid, maar identificeer me sterk met de jongste generatie kinderen in Iran nu. Ik wil hun stemmen, die anders niet gehoord worden, laten klinken.”

Wat betekent het om in een dictatuur te moeten leven? Met welke gedachten en hoop houdt de jonge generatie zich staande? Songs for no one gaat over de kwetsbaarheid van vrijheid, over onvrijheid in het dagelijkse leven en over toekomstdromen van vrijheid.

IN DE PERS
“Haar interviewtechniek is voorbeeldig: ze legt de kinderen niets in de mond, houdt de vragen alledaags en concreet en vraagt goed door.” ★★★★ NRC 

“Als ze zingt, danst en rapt, voel je de bizarre werkelijkheid achter geblindeerde ramen in een land waar verraad, blokkades en geheime diensten weliswaar kinderlevens infecteren, maar hun dromen niet.”
★★★★ DE VOLKSKRANT  

“Het is een topprestatie van Nastaran Razawi Khorasani dat ze zo’n lieflijke voorstelling heeft weten te maken met een bikkelharde inhoud.” Theaterkrant – Keuze van de criticus

Prijzen voor Songs for no one
Nastaran werd in 2020 voor het concept van Songs for no one onderscheiden met de BNG Bank Theaterprijs en won de prijs een jaar later ook voor de voorstelling. Uit het juryrapport (2021):

“De penibele situatie van de kinderen, hun ergernissen en grenzeloze ambities weet Razawi Khorasani op indrukwekkende wijze te verbeelden in haar performance. Door de lichte toon van de gesprekken en verkwikkende nieuwsgierigheid wordt de voorstelling ondanks het thema nooit te zwaar. Razawi Khorasani etaleert in Songs for no one haar kwaliteiten als maker, performer en ook interviewer.”

In 2022 werd Songs for no one geselecteerd door het TheaterFestival Vlaanderen. Uit het juryrapport:

“Als jury hebben we vooral genoten van Khorasani’s even aardse, scherpe als zorgzame podium aanwezigheid als interviewer/performer. Heel subtiel confronteert ze haar kijkers met diep ingebakken ideeën over westerse suprematie, maar tegelijk mijdt haar volwassen gebruik van heel hedendaagse middelen onze neiging tot vals sentiment of het makkelijke zitje van witte helper. Voor een westerse wereld die stap voor stap aan het leren is om zich anders tot de ander te verhouden, is deze oefening in het luisteren naar onhoorbare stemmen een sterk politiek statement. Songs for no one? Songs for everyone! “

OVER NASTARAN RAZAWI KHORASANI
Nastaran Razawi Khorasani (Iran, 1987) is afgestudeerd aan de Toneelacademie Maastricht. Ze is zowel theatermaker als actrice en speelde o.a. bij het Ro Theater, Internationaal Theater Amsterdam, Maas theater en dans en Nineties Productions. Haar werk wordt ook internationaal getoond. Tijdens het Nederlands Theaterfestival 2014 won Nastaran de Gouden Krekel voor de meest indrukwekkende podiumpresentatie voor haar rol in CASH van Maas theater en dans. In 2020 ontving ze een nominatie voor de Prijs van de Nederlandse Dansdagen Jong Publiek. De komende jaren is Nastaran als gastmaker verbonden aan Theater Rotterdam in samenwerking met de Coproducers. Samen met Davy Pieters vormt ze het makersduo Kobe waarmee ze op dit moment aan een documentaire werkt.

CREDITS
concept, regie, spel
Nastaran Razawi Khorasani muziek Jimi Zoet, Nastaran Razawi Khorasani dramaturgie Tobias Kokkelmans scenografie en video Peter Till (BrotherTill) coach Suzan Boogaerdt kostuumadvies Rebekka Wörmann techniek André Goos (Denzo Theater Techniek), Andy Twillert productie Nadine Dijkstra zakelijke leiding, verkoop Wilma Kuite (Alles voor de Kunsten) marketing Dieke van der Spek en Leonie Poot foto Mostafa Heravi grafisch vormgever en beeldbewerking Maartje de Groot scenefotografie Julian Maiwald een productie van Kobe collectief coproducenten BNG Bank Theaterprijs, Maas theater en dans, Theaterfestival Boulevard ism Het Nationale Theater, We are public, Workspacebrussels

VOOR DE THEATERS
Download HIER het materiaal van deze voorstelling.
Contactpersoon marketing en PR is Dieke van der Spek, info [at] ludieke [dot] nl