The Sheeptown Project | Alexandra Broeder

 

The Sheeptown Project zuigt het publiek mee in een parallel mystiek universum waar de deuren opengaan naar een andere werkelijkheid. In een verlaten ruimte – aan de rand van de stad- herrijst een tribale kindertempel waar het publiek een dienst bijwoont, geleid door kinderen. De dienst wordt gehouden ter ere van het mysterieuze Schapenkind. Het Schapenkind is een symbool voor alle kinderen en jongeren die Alexandra Broeder de afgelopen periode binnen de GGZ heeft mogen ontmoeten. Het gedrag dat er in onze maatschappij voor zorgt dat deze kinderen buiten het systeem vallen, wordt in The Sheeptown Project benaderd als een spirituele kracht die ons via een rituele ceremonie toegang geeft tot onze eigen kwetsbaarheid.

Binnen haar werk verbindt theatermaker Alexandra Broeder de domeinen kunst en psychiatrie met elkaar. In 2021 werken Broeder en haar team doorlopend aan The Sheeptown Project. Binnen dit project onderzoekt ze via verschillende wegen en vormen onze omgang met psychische kwetsbaarheid. Wat als we op nieuwe manieren zouden kijken naar wat nu als afwijkend en disfunctioneel gedrag wordt bestempeld en we onze beschadigingen met elkaar gaan delen?

IN DE PERS
“Door de zorgvuldig vormgegeven brieven die de deelnemers thuis ontvangen voelt de ontmoeting wezenlijk en intiem. Zoals vaak in Broeders werk is dit project mysterieus en meerduidig.”
NRC

CREDITS
Concept en regie: Alexandra Broeder in samenwerking met Sacha Zwiers (vormgeving) en Roald van Oosten (muziek).

Gidsen: Nilo Clark, Lucy Acda, Oscar Boon, Jessie Luycx, Fiene Pijnenborg, Kirsten van den Brink, Dylan Young, Paco Meeuwisse, Gabriëlla Olkers, Tim Schouten en Alexandra Greidanus (tevens stem Schapenkind), lichtontwerp: Varja Klosse, dramaturgie: Berthe Spoelstra, regie-assistentie en productie: Nikita Oldert, technische productie: Martijn van Nunen, techniek: Jens Bakker, kinderbegeleiding en productie-assistentie: Manouk Martens, bijzondere dank aan: Jill, Noa, Herman, Iggy, Noa, Emma, Liz en Hedwig en de kinderen die we hebben mogen ontmoeten en de therapeuten van de afdeling waar we te gast waren.

The Sheeptown Project is een coproductie met Het Zuidelijk Toneel en ontwikkeld in samenwerking met Frascati, Over het IJ, Stichting Beautiful Distress, Levvel-centrum voor kinder- en jeugdpsychiatrie, Reinier van Arkel-Herlaarhof Jeugdhulpverlening en Theaterfestival Boulevard.

SPEELPERIODE
19 en 20 november in Frascati Theater Amsterdam, inclusief een contextprogramma.
Contextprogramma
vrijdag 19 november:
aansluitend op de voorstelling is er een contextprogramma. Alexandra Broeder gaat in gesprek met Kitlyn Tjin A Djie van Bureau Beschermjassen dat diverse projecten biedt die bijdragen aan veiligheid, continuïteit, intimiteit en ruimte voor diversiteit in o.m. (jeugd)zorg, welzijn, hulp- en dienstverlening. Het model Beschermjassen gaat uit van het idee dat er meer aandacht nodig is voor de familiegeschiedenis en de (migratie)achtergrond van kinderen en hun gezinnen in de jeugdhulpverlening. Weet jij wat je allemaal met je meedraagt?

zaterdag 20 november
aansluitend op de voorstelling is er een contextprogramma. Alexandra Broeder gaat in gesprek met Carlijn Welten, kinder- en jeugdpsychiater. Recent richtte ze samen met Niek Hayen Het Huis op, gebaseerd op het principe van ‘circulaire zorg’. Hoe delen we een verantwoordelijkheidsgevoel voor de psychische kwetsbaarheid van jongeren? En hoe is de GGZ op dit moment aan het veranderen?

The Sheeptown Project was zomer 2021 te bezoeken op zowel het Over het IJ festival als Theaterfestival Boulevard.