This is not a dance |

 

Hoe dans je als je niet mag dansen?

In Iran is dansen officieel verboden. Sinds de Islamitische Revolutie hebben alle dansgezelschappen er hun deuren moeten sluiten. Veel dansers en choreografen zijn naar het buitenland gevlucht. Degenen die er nog wonen, moeten vindingrijk zijn. Hoe houden zij deze kunstvorm levend?

Theatermaker Nastaran Razawi Khorasani presenteert de dansperformance This is not a dance over censuur. Wat mag gezien worden en wat niet? Terwijl muziek en belichting elkaar steeds verder opzwepen, probeert ze haar dansende lichaam te beteugelen.

Ter voorbereiding spreekt Nastaran met choreografen en dansers die wonen in Iran. Hoe gaan zij om met het dansverbod? Hoe beoefenen zij hun beroep, welk gevaar lopen zij, voor welke vrijheden strijden zij? This is not a dance is een eerbetoon aan het lichaam dat wil bewegen. Een eerbetoon aan de kunst die gemaakt móet worden, in welke vorm dan ook.

IN DE PERS
Reacties op Songs for no one
“Als ze zingt, danst en rapt, voel je de bizarre werkelijkheid achter geblindeerde ramen in een land waar verraad, blokkades en geheime diensten weliswaar kinderlevens infecteren, maar hun dromen niet.”
★★★★ De Volkskrant

“Haar interviewtechniek is voorbeeldig: ze legt de kinderen niets in de mond, houdt de vragen alledaags en concreet en vraagt goed door.”
★★★★ NRC

“Razawi Khorasani etaleert in Songs for no one haar kwaliteiten als maker, performer en ook interviewer.”
Juryrapport BNG Bank Theaterprijs 2021

OVER NASTARAN RAZAWI KHORASANI
Nastaran Razawi Khorasani is afgestudeerd aan de Toneelacademie Maastricht. In 2014 won ze de Gouden Krekel voor de meest indrukwekkende podiumprestatie. In 2020 werd ze genomineerd voor de Prijs van de Nederlandse Dansdagen Jong Publiek. Haar voorstelling Songs for no one ontving tweemaal de BNG Bank Theaterprijs (2020 en 2021) en werd geselecteerd voor Het TheaterFestival Vlaanderen 2022 en staat in 2023 op Theater der Welt in Frankfurt-Offenbach. Samen met Davy Pieters is ze onderdeel van het makersduo Kobe, dat performances en documentaires ontwikkelt voor de meest uiteenlopende contexten.

CREDITS
concept, regie, spel Nastaran Razawi Khorasani scenografie Peter van Til muziek Joost Maaskant licht Minna Tiikkainen dramaturgie Eylül Akinci kostuum Rebekka Wörrman coach Suzan Boogaerdt marketing Dieke van der Spek & Theater Rotterdam portretfoto Amanda Harput verkoop Alles voor de Kunsten productie Theater Rotterdam coproductie Kobe, De Coproducers 

SPEELPERIODE
September tot en met november 2023.

VOOR DE THEATERS
Download HIER het PR-materiaal van deze voorstelling.
Contactpersoon marketing en PR: Dieke van der Spek, dieke [dot] vanderspek [at] theaterrotterdam [dot] nl

Gerelateerd