Voyagers | Marjolijn van Heemstra | Pynarello

 


Samen met muzikaal rebellencollectief Pynarello vertelt theatermaker Marjolijn van Heemstra ons in de voorstelling Voyagers het bijzondere verhaal van de onbemande ruimtesondes Voyager I & II. Onderzoekers gaven de sondes een boodschap mee aan boord: een samenvatting van onze wereld, gemaakt voor buitenaards leven dat een van de Voyagersmisschien ooit onderschept. Met gedichten, gedachten en nieuwe muziek onderzoeken Van Heemstra en Pynarello wat deze wonderlijke missie zegt over hoe we als mensheid herinnerd willen worden. In 1977 vertrokken de Voyager I & II op een wetenschappelijke missie naar de rand van ons zonnestelsel om daarna de interstellaire ruimte in te schieten. Behalve een wetenschappelijke was er ook een meer romantische missie: de Voyagers namen een best of van de mensheid mee in de vorm van negentig minuten audio en iets meer dan honderd beelden. Een foto van Chinese schoolklas, een eikenblad, een man die aan een ijsje likt. Senegalese trommels, Peruviaanse panfluiten, Mozart en Louis Armstrong. Gegraveerd op een gouden plaat, gemaakt om een miljard jaar mee te gaan. Klaar om gevonden te worden door iets of iemand. Wie besloot er wat er mee ging en waarom? En wat gebeurt er als – in een verre toekomst – een buitenaardse beschaving een van de gouden platen ontdekt.

1977 vertrokken twee ruimtesondes, de Voyager 1 & 2 op een wetenschappelijke missie naar de rand van ons zonnestelsel. Aan boord een boodschap van ons hier op aarde. Flessenpost voor iets of iemand aan de overkant in de vorm van een Golden Record: onze woorden, onze liedjes, onze zonsondergang gegraveerd op een gouden grammofoonplaat. Een best of van de aarde in negentig minuten audio en iets meer dan honderd beelden. Op weg naar iets wat wij nooit zullen kennen of begrijpen maar waar wij toch in zekere zin aanwezig zullen zijn. Dankzij deze kleine hitparade van de derde planeet van de zon.

Marjolijn van Heemstra (1981) is schrijver en theatermaker, met een grote fascinatie voor de ruimte. In 2020 schreef zij voor de Correspondent een serie over de vraag hoe de ruimte ons kan helpen met nieuwe ogen naar onszelf en de aarde te kijken. Ook verscheen haar dichtbundel Reistijd, bedtijd, ijstijd, die verweven is door de voorstelling.

Rebellencollectief Pynarello laat horen dat klassieke muziek anders kan; avontuurlijker, spontaner, directer, zonder dirigent en zonder bladmuziek. Vijf Pynarelli schrijven hun eigen muziek, speciaal voor deze voorstelling.

IN DE PERS
“De melancholische muziek is een perfecte partner voor Van Heemstra en haar poëtische verhaal”
★★★★ De Volkskrant

Voyagers maakt indruk door de beheerst-bevlogen toon van Van Heemstra”
★★★★ NRC

“Poëtische relativering van kosmische flessenpost.”
De Theaterkrant

CREDITS
Tekst en spel Marjolijn van Heemstra, muziek Pyranello: Remco Menting, Kika Sprangers, Teis Semey, Thomas Pol, Emma Kroon, Geerten Feller, Merel Vercammen, Lonneke van Straalen, regie Erik Whien, kostuumontwerp en -uitvoering Erik Bosman, Karin van der Leeuw, een coproductie van stg. Marjolijn van Heemstra & Theater Rotterdam, fotografie campagnebeeld Bowie Verschuren, scenefoto’s Sanne Peper.

SPEELPERIODE
Vanaf november 2021

VOOR DE THEATERS
Download HIER het PR-materiaal van deze voorstelling.
Download HIER de technische lijst van deze voorstelling.
Contactpersoon marketing en PR is Dieke van der Spek (info [at] ludieke [dot] nl)