Ziel | Roh.
ICK & Amsterdams Andalusisch Orkest

Arabische muziek en hedendaagse dans botsen, schuren, zoeken en vinden elkaar (misschien) in deze interdisciplinaire voorstelling.

Ziel | Roh

Voor Ziel of Roh (het arabische woord voor ‘ziel’) gaan twee uiteenlopende disciplines de confrontatie aan. Ieder vanuit een eigen achtergrond, ziel en overtuiging. Een botsen van beschavingen, een ontmoeting, een overtocht.

De dans wordt verzorgd door ICK, onder leiding van Emio Greco en Pieter C. Scholten. Beide choreografen kennen een lang traject van experimenteren met de relatie tussen dans en muziek. Ze streven hierbij nooit naar een fusie maar koesteren de autonomie van elke aparte kunstvorm zodat ze elkaar kunnen versterken. Ze gingen o.a. de confrontatie aan met de dwingende tonen van Ravel’s Boléro, herwerkten de Mattheus Passie van Bach of gaven zich over aan de vrouwelijke personages uit Verdi’s opera’s. Met dit project verdiepen ze zich in de muziek en de achtergrond van het AAO. .

Het Amsterdams Andalusich Orkest (AAO) speelt repertoire uit Al-Andalus, het deel van het Iberische schiereiland dat tussen de 9e en 15e eeuw Moors gebied was. In die tijd leefden verschillende culturen en religies er vreedzaam samen. Aan het hof van de sultan werd er toen wel gedanst, maar met de overlevering van de muziek is dans steeds meer naar de achtergrond verdrongen. Toch is de muziek heel lichamelijk, ze resoneert in de lichamen van de muzikanten tijdens het spelen. Het AAO verzorgt sporadisch optredens met flamenco of sufi dansers, maar is weinig vertrouwd met hedendaagse dans zoals die door ICK gebracht wordt. Met Ziel stellen ze zich open voor een andere traditie en benadering van dans.

Deze twee paden komen samen in één voorstelling. Twee disciplines, twee beschavingen, twee denkkaders, twee tradities, maken samen een som die ver boven de simpele optelling uitstijgt.

Foto © Alwin Poiana
Datum Plaats Locatie
vr 9 februari 2018 Amsterdam De Meervaart
Tijd: 20:15.
za 10 februari 2018 Amsterdam De Meervaart
Tijd: 20:15.
zo 11 februari 2018 Amsterdam De Meervaart
Tijd: 20:15. OPTIE
wo 14 februari 2018 Rotterdam Rotterdamse Schouwburg
Tijd: 20:15.
wo 7 maart 2018 Hengelo Rabotheater
Tijd: 20:30.
vr 16 maart 2018 Alkmaar TAQA Theater de Vest
Tijd: 20:30.
do 29 maart 2018 Haarlem Stadsschouwburg Haarlem
Tijd: 20:15.

Concept & regie: Emio Greco | Pieter C. Scholten | Muziek: Amsterdams Andalusisch Orkest | Compositie: Abderrahim Semlali | Dans: Dansers ICK| Productie: ICK & AAO | Coproductie: Theater de Meervaart