Zohre, een Afghaans Nederlandse soap.
Marjolijn van Heemstra

In november 2015 belt de Afghaanse vluchtelinge Zohre Norouzi aan bij theatermaker Marjolijn van Heemstra met de vraag of ze mag blijven slapen.

Zohre, een Afghaans Nederlandse soap

Na wat getwijfel gaat de deur open en wordt er een deken op de bank gelegd. Er is een gezamenlijk ontbijt, er is ongemak en stilte en dan langzaam
maar zeker is er steeds meer. In Zohre, een Afghaans-Nederlandse soap doen Zohre en Marjolijn verslag van het jaar dat voorbijging sinds Zohre voor het eerst bij Marjolijn op de bank sliep. Een jaar vol goede bedoelingen, onhandige pogingen, wederzijdse verwachtingen en verdenkingen. Een jaar vol telefoontjes met onwillige instanties en nachtelijke gesprekken over eenzaamheid en gemis op het dak van Zohre’s flat in Alphen aan den Rijn waar je nooit de sterren ziet.

Een openhartige voorstelling over kleine levens in het licht van gigantische problemen met als leidraad een verdwenen Afghaanse soap.

Zohre, een Afghaans-Nederlandse soap is een journalistiek theaterproject over de vluchtelingencrisis en de moeizame integratie van nieuwkomers in Nederland. Waarom is het zo moeilijk om hier een nieuw leven op te bouwen? Waar gaat het mis? En hoe help je een vluchteling nou eigenlijk echt?

Over Operatie Zohre
In de aanloop naar de voorstelling gaat Operatie Zohre van start. Een verdiepingsprogramma waarin wordt onderzocht hoe vluchtelingen een plek kunnen krijgen in onze maatschappij. Zohre duikt in de bureaucratische kantoorwereld van de instanties die haar het leven moeilijk maken, zoals de gemeente en de Belastingdienst. Operatie Zohre is te volgen op facebook.com/operatiezohre.

Foto © Wikke van Houwelingen
Datum Plaats Locatie
Speellijst: Zohre, een Afghaans Nederlandse soap
do 7 september 2017 Amsterdam Theater Bellevue
Tijd: 20:30. TF Ticketbureau: http://tf.nl/programma-onderdeel/zohre/.
di 12 september 2017 Utrecht Theater Kikker
Tijd: 20:30. Kikker Kiest More information
 Klik voor de hele speellijst

Over Marjolijn
Marjolijn van Heemstra is schrijver en theatermaker. Eerder stond zij op het podium met o.a. de voorstellingen Jeremia en Als ik de liefde niet heb. In Trouw schrijft zij een wekelijkse column over het moderne leven van kersverse ouders. In mei wordt haar nieuwste roman En we noemen hem uitgebracht bij Das Mag Uitgevers.

Over Zohre
Zohre Norouzi is vier jaar geleden uit Afghanistan gevlucht. Sindsdien heeft ze o.a. zelfstandig Nederlands geleerd, haar rijbewijs gehaald, stage gelopen bij de politie en een woning in Alphen aan de Rijn gevonden. Zohre doet nu Volwassenonderwijs VMBO en begint na de zomer aan een opleiding tot laborant. Daarnaast werkt ze parttime bij KFC.

tekst: Marjolijn van Heemstra
spel: Zohre Norouzi, Marjolijn van Heemstra
eindregie: Erik Whien
dramaturgie: Liet Lenshoek
vormgeving: Wikke van Houwelingen en Marloes van den Hoek
geluidontwerp: Roald van Oosten
stage regie: Sara de Monchy
techniek: Jeroen Duijvendak
productie: Fleur Feij
verdiepingsprogramma Operatie Zohre: Matthea de Jong, Els Duran, Anneloor van Heemstra, Zohre Norouzi, Susanne Helmer en Marjolijn van Heemstra
In coproductie met: Theater Rotterdam, Theater aan het Spui

mede mogelijk gemaakt door: Fonds Podiumkunsten, Fonds 21, Fonds 1818, The art of impact, Amsterdams Fonds voor de Kunst