Marjolijn van Heemstra

Na wat getwijfel gaat de deur open en wordt er een deken op de bank gelegd. Er is een gezamenlijk ontbijt, er is ongemak en stilte en dan langzaam
maar zeker is er steeds meer. In Zohre, een Afghaans-Nederlandse soap doen Zohre en Marjolijn verslag van het jaar dat voorbijging sinds Zohre voor het eerst bij Marjolijn op de bank sliep. Een jaar vol goede bedoelingen, onhandige pogingen, wederzijdse verwachtingen en verdenkingen. Een jaar vol telefoontjes met onwillige instanties en nachtelijke gesprekken over eenzaamheid en gemis op het dak van Zohre’s flat in Alphen aan den Rijn waar je nooit de sterren ziet.

Een openhartige voorstelling over kleine levens in het licht van gigantische problemen met als leidraad een verdwenen Afghaanse soap.

Zohre, een Afghaans-Nederlandse soap is een journalistiek theaterproject over de vluchtelingencrisis en de moeizame integratie van nieuwkomers in Nederland. Waarom is het zo moeilijk om hier een nieuw leven op te bouwen? Waar gaat het mis? En hoe help je een vluchteling nou eigenlijk echt?

Over Operatie Zohre
Naast de voorstelling kan Operatie Zohre, een verdiepingsprogramma waarin wordt onderzocht hoe vluchtelingen een plek kunnen krijgen in onze maatschappij, worden gevolgd. Zohre duikt in de bureaucratische kantoorwereld van de instanties die haar het leven moeilijk maken, zoals de gemeente en de Belastingdienst.
Operatie Zohre is te volgen op facebook.com/operatiezohre.

Zohre, een Afghaans Nederlandse soap
Foto © Wikke van Houwelingen
 • Over

  Over Marjolijn
  Marjolijn van Heemstra is schrijver en theatermaker. Eerder stond zij op het podium met o.a. de voorstellingen Jeremia en Als ik de liefde niet heb. In Trouw schrijft zij een wekelijkse column over het moderne leven van kersverse ouders. Met haar roman En we noemen hem won Marjolijn de BNG Bank Literartuurprijs 2017, met deze roman staat zij tevens op de shortlist Libris Literatuurprijs.

  Over Zohre
  Zohre Norouzi is vier jaar geleden uit Afghanistan gevlucht. Sindsdien heeft ze o.a. zelfstandig Nederlands geleerd, haar rijbewijs gehaald, stage gelopen bij de politie en een woning in Alphen aan de Rijn gevonden. Zohre doet nu Volwassenonderwijs VMBO en volgt een opleiding tot laborant.

 • Speellijst

  Tournee aanstaande of afgerond.


  Bekijk de hele speellijst

  Tournee aanstaande of afgerond.

 • Teaser

 • Credits

  tekst: Marjolijn van Heemstra
  spel: Zohre Norouzi, Marjolijn van Heemstra
  eindregie: Erik Whien
  dramaturgie: Liet Lenshoek
  vormgeving: Wikke van Houwelingen en Marloes van den Hoek
  geluidontwerp: Roald van Oosten
  stage regie: Sara de Monchy
  techniek: Jeroen Duijvendak
  productie: Fleur Feij
  verdiepingsprogramma Operatie Zohre: Matthea de Jong, Els Duran, Anneloor van Heemstra, Zohre Norouzi, Susanne Helmer en Marjolijn van Heemstra
  In coproductie met: Theater Rotterdam, Theater aan het Spui

  mede mogelijk gemaakt door: Fonds Podiumkunsten, Fonds 21, Fonds 1818, The art of impact, Amsterdams Fonds voor de Kunst

 • Pers

  ‘Verslavend’ ****De Volkskrant, lees hier de recensie

  ‘Belangwekkend pamflettheater’ **** NRC, lees hier de recensie

  ‘De vanzelfsprekenheid waarmee de vrouwen naast elkaar zitten bewijst dat het wel degelijk kan; integreren’ **** Parool

  ‘Schurend en ontroerend’ **** Theaterkrant, lees hier de recensie

  ‘Een pijnlijk menselijk verslag van onvermogen’ **** Trouw, lees hier de recensie